Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor va intra în vigoare în data de 28 septembrie 2018. Actul normativ aduce o serie de modificări și noutăți legate de modul în care se pot înființa asociațiile, de tipurile acestora, de cerințele pentru a deveni administrator de bloc și altele.
O asociație de proprietari are ca scop declarat administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea părților comune ale unui condominiu și a imobilului în general. În plus, asociația, prin reprezentații săi, se asigură că sunt respectate drepturile proprietarilor, dar și că aceștia se achită de obligațiile pe care le au.
Potrivit noii legi a asociațiilor, un condominiu reprezintă un “imobil format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin 3 proprietăți individuale reprezentate de locuințe și locuințe sau spații cu altă destinație, după caz, și cote-părți indivize de proprietate comună”.
După cum prevede actul normativ amintit, pentru înființarea și înregistrarea unei asociații de proprietari trebuie parcurse câteva etape, și anume:
- constituirea asociației, prin acordul proprietarilor ce locuiesc în imobil;
- dobândirea personalității juridice a asociației (la judecătorie);
- înregistrarea la organul fiscal local.
Așadar, primul pas ce trebuie făcut este constituirea asociației de proprietari. Acest lucru se va putea face, ca și în prezent, prin acordul scris a cel puțin jumătate plus unu dintre cei ce dețin apartamente în acel imobil.
Tototdată, o asociație se poate înființa și prin împărțirea unei altei asociații existente în mai multe asociații de proprietari. Divizarea unei asociații se poate face pe scări sau tronsoane ale imobilului și doar în cazul în care zonele comune pot fi delimitate, iar branșamentele sunt separate pe fiecare scară sau pe fiecare tronson. Împărțirea asociației se poate face doar cu acordul majorității proprietarilor.
Înainte de înființarea propriu-zisă, proprietarii apartamentelor trebuie să se întrunească pentru a hotărî înființarea asociației, cine întocmește acordul de asociere și statutul asociației, când vor fi acestea finalizate și când se va convoca adunarea de constituire.
Apoi, cu zece zile înainte de data stabilită pentru adunarea de constituire, proprietarii din imobil vor fi convocați la ședința de constituire. În cadrul adunării se stabilește și statutul asociației, care va cuprinde denumirea, sediul, durata de funcționare ale asociației, scopul acesteia, structura veniturilor și a cheltuielilor, membrii asociației, structura ei și condițiile în care se dizolvă asociația de proprietari.
Totodată, în cadrul aceleiași adunări se vor stabili și modul în care vor fi soluționate neînțelegerile apărute, penalizările, cazurile în care i se permite președintelui sau altui membru al asociației accesul într-un apartament, spațiul în care va funcționa administrația și unde vor fi păstrate actele acesteia.
Pentru dobândirea personalității juridice a asociației, se depune, la judecătoria locală, o cerere însoțită de statutul asociației, acordul de asociere și procesul-verbal al adunării de constituire. Acordul de asociere trebuie să conțină toate datele imobilului și ale proprietarilor, și anume adresa, numele și prenumele tuturor proprietarilor, descrierea amănunțită a imobilului, descrierea părților comune și cota-parte indiviză a fiecărui proprietar.
O persoană care își vinde apartamentul va pierde și statutul de membru al respectivei asociații de proprietari, iar dacă numărul proprietarilor dintr-un imobil scade sub trei, proprietarii rămași vor fi nevoiți să ceară judecătoriei încetarea personalității juridice.
Cel de-al treilea și ultim pas pentru înființarea unei asociații de proprietari este cel al înregistrării asociației la unitatea locală a Fiscului. După ce și acest pas a fost parcurs, asociația este obligată să afișeze, pe peretele exterior al intrării în clădire, denumirea asociației și adresa.
Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a asociațiilor, proprietarii apartamentelor vor putea plăti cotele de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari în contul bancar pe care orice asociație de proprietari va fi obligată să-l dețină.
O altă noutate adusă de acest act normativ este și posibilitatea pe care o vor avea chiriașii de a se organiza într-o asociație de chiriași. Asociațiile de chiriași vor putea administra părțile comune dintr-un imobil, dar cu condiția ca între proprietarul clădirii și asociația de chiriași să existe un contract de dare în administrare.
Comentarii articol (7)