Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor va intra în vigoare în data de 28 septembrie 2018 și va reglementa aspectele organizării și funcționării asociațiilor, fie ele de proprietari sau de chiriași.
Un aspect al traiului la bloc pe care îl va reglementa noua legislație a proprietarilor este atribuirea unor spații comune proprietarilor de apartamente dintr-un bloc. Mai exact, potrivit Legii nr. 196/2018, părțile comune vor putea fi atribuite proprietarilor de locuințe din acel bloc doar dacă drepturile altor deținători de apartamente nu sunt afectate.
Cu alte cuvinte, se pot da în folosința exclusivă a unei persoane doar acele spații comune care nu ar împiedica alți proprietari să folosească instalații comune sau nu le restricționează accesul pe proprietatea personală, respectiv în apartamentul personal. Spre exemplu, nu vor putea fi atribuite spații care fac parte din căile de acces în bloc, spațiile de la intrarea în lift sau holuri aflate în fața apartamentului altui proprietar.
După cum se întâmplă și în prezent în multe blocuri din România, spațiile pe care le vor putea solicita proprietarii de apartamente de la bloc vor fi holurile sau spațiile din fața apartamentului personal, spații situate în subsol sau, dacă acest lucru este posibil, pe terasa blocului.
Darea spațiilor comune în folosința exclusivă a unui deținător de apartament din bloc se va face doar cu acordul tuturor proprietarilor din clădire și în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și cel care primește acel spațiu. Contractul nu va avea valabilitate nelimitată, ci va expira după cel mult 12 luni de la semnare și va putea fi reînnoit, dar numai cu acordul ambelor părți.
"Constatarea încetării destinației de folosință comună pentru părțile comune se face prin hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari adoptată în unanimitate de către proprietarii din condominiu", se precizează în actul normativ.
Suprafețele scoase din rândul spațiilor comune ale imobilului se vor înscrie în cartea funciară, iar pentru aceasta trebuie urmate câteva etape, și anume: se emite o hotârâre a adunării generale a asociației a proprietarilor, în care se constată încetarea destinației de proprietate comună a spațiului, se recepționează documentația cadastrală pentru recalcularea cotelor-părți indivize și se încheie un act prin care toți proprietarii își dau acordul pentru încetarea destinației de folosință comună și pentru reducerea corespunzătoare a cotelor-părți din proprietatea comună.
Comentarii articol (1)