IFN-urile din România s-ar putea trezi cu dobânzile plafonate. În prezent, nivelul DAE ajunge şi la 9.000%, ne spune economica.net.
La nivelul Uniunii Europene există 10-12 state unde IFN-urile nu au voie să depăşească un nivel maximal de dobândă, cuprins între 10% -15% până la 40%. Nivelul DAE la IFN-urile din România ajunge şi la 3.000 - 4.000%, motiv pentru care Paul Anghel, director general ANPC a propus plafonarea dobânzilor la creditele IFN la 15%. În aceste condiţii, multe societăţi de acest gen şi-ar închide porţile, aşa cum au făcut-o sau sunt pe cale să o facă şi în alte state UE.
Este recunoscut faptul că Instituţiile Financiare Nebancare (IFN) practică dobânzi şi costuri totale ale împrumuturilor pe care le acordă care de multe ori frizează absurdul şi nimeni nu crede că o persoană fizică se poate împrumuta la aceste costuri. Mai toate marile IFN-uri din domeniu promit că acordă primul împrumut fără costuri, cu dobândă 0%, pentru ca începând cu al doilea credit să fie taxaţi excesiv, cu costuri totale, indicate de DAE (Dobânda Anuală Efectivă), care ajung la 6.000%, comparativ cu o DAE de 10-15% în cazul creditelor bancare. Au totuşi şi anumite avantaje: IFN-urile nu consultă Biroul de Credit pentru acordarea unui împrumut.
Antreprenorii ajung tot la mâna băncilor, în ciuda ajutoarelor de stat, scrie capital.ro.
Companiile româneşti se finanţează aproape exclusiv prin intermediul băncilor, chiar dacă există circa zece scheme de ajutor de stat puse la dispoziţia lor de guvern, este una dintre concluziile dezbaterii organizate de Capital pe tema antreprenoriatului românesc.
Anul trecut, doar 900 de afaceri româneşti au beneficiat de ajutoarele de stat puse la dispoziţie de cele nouă programe derulate prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Numărul mic de beneficiari este determinat, în primul rând, de zona nişată a acestor scheme de finanţare, în contextul în care bancherii vorbesc despre fapul că firmelor româneşti le lipsesc sursele de finanţare pentru creşterea afacerii.
Comentarii articol (0)