Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM) 2014 – 2020 reprezintă un program care își propune să creeze condițiile necesare redresării economice, generării creșterii și locurilor de muncă din domeniul pescuitului, acvaculturii și afacerilor maritime.
Prin intermediul măsurii I.6 Diversificarea veniturilor și noi forme de venit se pot accesa fonduri europene nerambursabile destinate diversificării activităților economice desfășurte, în scopul înfiintății, printre altele, a unor restaurante sau pensiuni cu specific pescăresc.
În cadrul acestui program de finanțare sunt eligibili pescarii înregistrați ca persoane fizice autorizate sau antreprenori în cadrul unor societăți comerciale și care îndeplinesc cumulativ următoarele cerințe:
- pregătesc și depun un plan de afaceri pentru dezvoltarea activităților economice vizate;
- dețin sau urmează să dețină competențele profesionale necesare desfășurării activității economice în domeniul pescuitului maritim sau în ape dulci;
- au cel puțin 60 de zile de pescuit comercial în ultimele 24 de luni;
- depun cererea de finanțare în nume propriu, nefiind permisă constituirea unui parteneriat între mai mulți solicitanți;
- nu au înregistrat capitaluri negative în anii precedenți, cu excepția solicitanților înregistrați în anul precedent depunerii cererii de finanțare (în acest caz, în anul 2016).
Prin intermediul măsurii I.6. – Diversificarea veniturilor și a noilor forme de venit, se pot dezvolta următoarele activități:
- investiții la bord;
- investiții în turismul pentru pescuitul cu undița;
- restaurante cu specific pescăresc;
- servicii de mediu aferente pescuitului;
- activități educaționale care privesc pescuitul.
Pescarii pot solicita cel mult 75.000 de euro pentru implementarea proiectelor
Bugetul total alocat acestei măsuri de finanțare este de 3,6 milioane de euro, din care 1,6 milioane de euro va fi alocarea financiară aflată la dispoziția pescarilor din Delta Dunării.
Ajutorul financiar nerambursabil este de cel mult 50% din valoarea eligibilă a proiectului și trebuie să se încadreze între limitele stabilite în cadrul ghidului solicitantului:
- ajutorul financiar nerambursabil minim este de 2.500 de euro;
- ajutorul financiar maxim este de 75.000 de euro.
Antreprenorii au posibilitatea de a depune în cadrul aceluiași apel de proiecte mai multe cereri de finanțare, însă doar dacă valoarea cumulată a ajutorului nerambursabil solicitat nu depășește 75.000 de euro.
În cazul întreprinderilor mari, ajutorul nerambursabil nu poate depăși 30% din valoarea eligibilă a proiectului de investiții.
În cazul antreprenorilor înregistrați ca neplătitori de TVA, această cheltuială este considerată eligibilă și poate fi decontată prin intermediu proiectului, în timp ce firmele plătitoare de TVA vor suporta din fonduri proprii această cheltuială.
Spre deosebire de alte programe de finanțare, în cadrul Programului Operațional de Pescuit este permis aportul în natură pentru completarea surselor financiare proprii și eventualele credite bancare, astfel că infrastructura existentă sub forma terenurilor sau clădirilor poate fi valorificată în cadrul proiectului, reducând necesarul de numerar.
Activitățile eligibile în cadrul acestui apel de proiecte
În cadrul măsurii I.6 sunt sprijinite investiţiile la nivelul întregului teritoriu al României. Un proiect poate cuprinde atât cheltuieli eligibile cât şi cheltuieli neeligibile. Fondurile nerambursabile vor fi acordate doar pentru decontarea cheltuielilor eligibile, cheltuielile neeligibile urmând a fi suportate de beneficiarul proiectului.
În cadrul acestei cereri de propunere de proiecte, POPAM va acorda sprijin financiar nerambursabil pentru dezvoltarea unor activităţi complementare care contribuie la diversificarea veniturilor pescarilor, incluzând:
1. Investiții la bord
În cadrul acestei categorii, pescarii pot propune activități de agrement la bordul ambarcațiunii de pescuit comercial, în baza următoarelor acte normative:
- Hotărârea Guvernului României nr. 452 din 18 aprilie 2003 privind desfăşurarea activităţii de agrement nautic;
- Ordinul ministrului transporturilor nr. 1079 din 24 iunie 2014 pentru stabilirea procedurilor privind evidenţa şi înmatricularea ambarcaţiunilor de agrement, condiţiile tehnice şi încadrarea cu personal navigant a acestora şi avizarea operatorilor economici pentru desfăşurarea activităţilor de agrement nautic.
2. Investiții în turismul pentru pescuitul cu undița
Iată câteva exemple de proiecte ce pot fi realizate în cadrul acestui subcapitol de finanțare:
- investiții necesare turismului pentru pescuitul recreativ - sportiv pe pontoane (căsuțe cu ponton individual cu dotările aferente).
- investiții necesare pescuitului recreativ – sportiv pe ambarcațiuni.
- achiziția de ambarcațiuni cu destinație recreativă.
- investiții necesare realizării unor centre de pescuit recreativ sportiv.
- structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare aferente pescuitului recreativ sportiv.
Structurile de cazare vor fi în conformitate cu normele de clasificare prevăzute în legislaţia naţională în vigoare, respectiv Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism (Ordinul 65/2003), iar nivelul de confort şi calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie să atingă standardul de calitate de minimum o stea.
Pentru investiţiile noi în structuri de cazare, suprafaţa de teren aferentă investiției trebuie să fie în conformitate cu prevederile legislației naționale în vigoare în domeniul turismului, în vederea evitării supra‐aglomerării şi a fragmentării excesive a peisajului natural (construcție nouă sau extindere).
De asemenea, este necesar angajamentul din partea beneficiarului că va introduce obiectivul investiţional în circuitul turistic.
3. Restaurante cu specific pescăresc
În cadrul investițiilor în restaurante cu specific pescăresc, sunt eligibile construcțiile, modernizarea sau adaptarea unor clădiri existente și achiziția de dotări specifice unităților de alimentație publică.
La fel ca și unitățile de cazare turistică, restaurantele cu specific pescăresc trebuie să respecte întocmai prevederile Ordinului 65 / 2013.
4. Servicii de mediu aferente pescuitului
Un antreprenor poate solicita sprijin financiar nerambursabil pentru următoarele tipuri de servicii de mediu aferente pescuitului:
- investiții ce vizează colectarea de deșeuri marine sau deșeuri pe ape interioare;
- investiții ce vizează prelucrarea și comercializarea deșeurilor marine sau a deșeurilor de apele interioare colectate;
- investiții ce vizează servicii de întreținere și igienizare a plajelor și a zonelor de agrement.
5. Activități educaționale care privesc pescuitul
Activitățile educaționale pot include următoarele tipuri de investiții:
- investiții necesare desfășurării de activități educative care privesc pescuitul, de tip “Școala Altfel”.
- investiții necesare realizării de tabere tematice pentru copii în zonele de pescuit.
Tipuri de cheltuieli eligibile
Următoarele cheltuieli sunt considerate eligibile, iar beneficiarii le vor putea deconta conform procentelor amintite anterior:
- achiziția terenului cu sau fără clădiri în limita a 10% din valoarea bugetului;
- asigurarea utilităților necesare;
- cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică, inclusiv consultanța pentru obținerea finanțării nerambursabile și asistență pentru perioada de implementare;
- realizarea de construcții și instalații;
- achiziția de utilaje, echipamente;
- achiziția de dotări;
- achiziția de active necorporale (softuri, brevete, licențe, mărci, cunoștințe tehnice nebrevetate);
Alte cheltuieli eligibile în cadrul acestei linii de finanțare:
- cheltuielile bancare de deschidere şi de administrare a conturilor;
- cheltuielile cu dobânzile bancare;
- costurile garanţiilor emise de o instituţie bancară sau nebancară;
- amortizarea mijloacelor fixe aduse ca aport în natură la implementarea proiectului;
- ratele de leasing operațional;
- cheltuielile privind plata drepturilor salariale, inclusiv contribuţiile suportate de către angajator şi angajat pentru personalul din cadrul echipei de implementare a operaţiunii
De asemenea, fiecare dintre cele cinci operațiuni amintite anterior cuprinde cheltuieli specifice care pot fi consultate în cadrul ghidurilor solicitantului aferente.
Depunerea proiectelor se face exclusiv în sistem on-line
În cadrul acestui apel, Cererea de finanțare și documentele anexate Cererii de finanțare vor fi introduse și respectiv atașate on line cu semnătură electronică în aplicația electronică MySMIS2014, până pe 18 august 2017.
Etapele de verificare a conformităţii administrative, a eligibilităţii, a evaluării tehnice şi financiare precum și a celei de selecție, solicitarea de informaţii suplimentare/clarificări şi contestațiile se vor face prin depunere de documente pe suport de hârtie.
Toate documentele înaintate de solicitant pe suport de hârtie vor fi semnate de reprezentantul legal al solicitantului și ștampilate, după caz, până la disponibilitatea acestor module în sistemul online MySMIS2014.
Documentele necesare depunerii unui proiect sunt:
- cererea de finanțare;
- declarații pe proprie răspundere pentru certificarea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate;
- bugetul indicativ al proiectului;
- ultimul bilanț contabil;
- planul de afaceri aferent investiției propuse;
- oferte financiare și tehnice pentru investițiile propuse;
- documente pentru teren și clădirile existente în care este propusă realizarea investiției;
Modalitatea de completare a cererii de finanțare este similară investițiilor realizate prin intermediul Programului Operațional Regional și a fost detaliată în cadrul acestui articol.
Structura planului de afaceri și modalitatea de completare a fost detaliată în cadrul acestui articol.