Adormirea Maicii Domnului a fost o zi nelucrătoare de sărbătoare legală în care salariații, indiferent că lucrează la stat sau la privat, au primit liber de la serviciu, așa cum stabilește Codul muncii. Aceasta este celebrată anual la data de 15 august, iar în 2017 a picat într-o zi de marți.
Din acest motiv, Guvernul a decis, prin Hotărârea nr. 512/2017, să acorde bugetarilor o zi liberă în data de 14 august 2017, care a fost în lunea de dinaintea sărbătorii. La fel s-a întâmplat recent și cu ocazia Zilei Copilului și a Rusaliilor. Practic, în acest fel s-a legat weekendul de liberul legal și bugetarii s-au bucurat de o minivacanță de patru zile.
Recuperarea zilei de 14 august 2017 s-a făcut sâmbăta trecută sau încă se face prin prelungirea corespunzătoare a programului zilnic de lucru până astăzi.
Totodată, angajatorii din domeniul privat au putut lua, la nivel individual, o decizie asemănătoare. Astfel, chiar și salariații de la firmele private au putut beneficia de o minivacanță cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. În orice caz, în lipsa unei decizii a angajatorului de a acorda liber pe 14 august 2017, salariații au avut oricum posibilitatea de a-și lua o zi de concediu pentru a lega weekendul de sărbătoarea religioasă respectivă.
Deși regula de bază este că salariații trebuie să stea acasă cu ocazia liberelor legale, Codul muncii prevede și unele excepții. Înainte de toate, este vorba de unitățile sanitare și de unitățile de alimentație publică. Apoi, sunt avute în vedere locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
În aceste cazuri, legislația muncii dispune că salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Iar dacă, „din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, scrie în actul normativ.
Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele 14 zile nelucrătoare de sărbătoare legală stabilite în prezent prin Codul muncii. În afară de această zi, salariații se mai bucură de timp liber pe 1, 2 și 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), în prima și a doua zi de Paște, pe 1 mai (Ziua Muncii), pe 1 iunie (Ziua Copilului), în prima și a doua zi de Rusalii, pe 30 noiembrie (Sfântul Andrei), pe 1 (Ziua Națională) și pe 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).
Atenție! Angajatorii care nu acordă liberele legale sau compensațiile obligatorii prevăzute de Codul muncii pentru munca în aceste zile riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Comentarii articol (6)