Actualizare 26.07.2018
Angajatorii care vor să lucreze cu stagiari trebuie să știe că pot primi de la stat, mai nou, câte 2.250 de lei pentru fiecare stagiar angajat cu acte în regulă, conform ultimelor modificări la Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior.
Înainte de a vedea cum se pot obține acești bani de la stat, e necesar să facem câteva precizări foarte importante: în primul rând, angajatorii trebuie să le facă stagiarilor contracte de stagiu (scrise), anexate la contractele de muncă; în al doilea rând, perioada de stagiu este de șase luni (dacă nu se prevede o alta prin legi speciale), fiind obligați să-i plătească pe stagiari așa cum au stabilit prin contractele de muncă încheiate cu aceștia; în al treilea rând, dacă cer finanțarea, ei trebuie să știe că suma se acordă doar pentru perioada cât raportul de muncă se derulează (nu e suspendat) și proporțional cu timpul lucrat de stagiar.
Stagiarul, potrivit Legii nr. 335/2013 este "debutantul în profesie, angajat cu contract individual de muncă, cu excepția celor care dovedesc că au desfășurat, potrivit legii, activitate profesională în același domeniu, anterior absolvirii". |
Primul lucru pe care trebuie să-l facă angajatorii care lucrează cu stagiari pentru a primi banii respectivi este să meargă la agenția pentru ocuparea forței de muncă, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data încheierii contractului de stagiu și să încheie o convenție specială.
"În situația în care convenția nu se încheie în termenul prevăzut la alin. (1) (cele 30 de zile - n.red.), angajatorul nu mai beneficiază de sumele alocate din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru acel contract de stagiu", scrie în Hotărârea Guvernului nr. 473/2014 (normele de aplicare ale Legii nr. 335/2013).
Ce documente trebuie să depună angajatorii pentru încheierea convenției cu agenția de muncă (convenția se încheie pentru fiecare stagiar în parte):
- actul de identitate al stagiarului, în copie;
- contractul individual de muncă, în copie;
- contractul de stagiu, în copie.
"Verificarea și acordarea sumei cuvenite lunar conform art. 28 alin. (1) din lege (cei 2.250 de lei/lună/stagiar - n.red.) se efectuează în baza declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, depusă de angajatori (...) și a următoarelor documente care se depun la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București: a) un tabel nominal întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 7 (e vorba de o anexă a HG nr. 473/2014 - n.red.); b) fișa de evidență zilnică a salariaților stagiari și statul de plată pentru luna respectivă, în copie certificată de angajator", scrie în normele de punere în aplicare. Documentele acestea trebuie depuse lunar, altfel suma nu se mai primește.
Important! Așa cum reiese din prevederile citate mai sus, banii aceștia se vor acorda lunar, dacă și numai dacă există justificare pentru acordarea lor (tocmai de aceea se depun respectivele documente). Dacă angajatorul rupe contractul de muncă al stagiarului și-l dă afară (nu e necesar preavizul aici), el nu va mai primi banii respectivi. Mai mult, va trebui să dea înapoi și sumele primite până atunci, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României, în vigoare la data încetării raportului de muncă.
Comentarii articol (0)