Actualizare 26.07.2018
"Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie", potrivit Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Ucenic poate fi oricine are cel puțin 16 ani și dorește să învețe muncind și să obțină, la final, o calificare – dacă e să rezumăm în câteva cuvinte scopul înscris în lege. Angajator poate fi orice persoană fizică sau juridică ce are dreptul să angajeze forță de muncă pe bază de contract de muncă (chiar și persoanele fizice autorizate).
Pentru fiecare contract, o firmă poate primi câte 2.250 de lei. Firește, banii se acordă pe toată perioada derulării contractului de ucenicie, respectiv cel puțin: 12 luni, dacă se face pentru nivelul 2 de calificare; 24 de luni, dacă se face pentru nivelul 3; 36 de luni, dacă se face pentru nivelul 4 de calificare (pentru nivelul 1 nu se mai face, în prezent).
"Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale", potrivit legii, cu mențiunea că prevederile din Codul muncii aplicabile contractului de muncă se aplică și celui de ucenicie cât privește încheierea/executarea/modificarea/suspendarea/încetarea sa.
E important ca acesta să se încheie în formă scrisă și să fie înregistrat în cel mult 20 de zile la inspectoratul teritorial de muncă. De asemenea, el trebuie înregistrat în Revisal. Cât privește salariul, Legea nr. 279/2005 stabilește că ucenicul trebuie să primească cel puțin salariul de bază minim brut pentru un program de opt ore pe zi, respectiv de 40 de ore, în medie, pe săptămână.
Ca să obțină banii de la stat pentru fiecare ucenic cu care are un contract, angajatorul trebuie să încheie o convenție cu agenția pentru ocuparea forței de muncă, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie (în perioada de probă nu se pot primi banii de la stat), conform HG nr. 855/2013 (normele de aplicare a legii). Pentru asta, angajatorii depun următoarele documente:
- actul de identitate al ucenicului, în copie;
- contractul de ucenicie, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, în copie.
"Verificarea și acordarea sumei cuvenite lunar conform art. 16 alin. (2) din lege (cei 2.250 de lei pe lună – n.red.) se efectuează în baza declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, depuse de angajatori potrivit prevederilor din Legea nr. 571/2003 (...) și a următoarelor documente care se depun la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București: a) un tabel nominal întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 (o anexă a HG nr. 855/2013 – n.red.); b) fișa de evidență zilnică a salariaților și statul de plată pentru luna respectivă, în copie certificată de angajator; c) raportul de monitorizare", scrie în normele de punere în aplicare. Documentele acestea trebuie depuse lunar, altfel suma nu se mai primește.
Important! Așa cum reiese din prevederile citate mai sus, banii se vor acorda lunar, dacă și numai dacă există justificare pentru acordarea lor (tocmai de aceea se depun respectivele documente lună de lună). Dacă angajatorul rupe contractul de muncă al ucenicului și-l dă afară (nu e necesar preavizul aici), el nu va mai primi banii respectivi. Mai mult, va trebui să dea înapoi și sumele primite până atunci, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României, în vigoare la data încetării raportului de muncă.
Comentarii articol (1)