Ucenicia este o formă de calificare ce poate suscita atât interesul angajaților, dar și a angajatorilor. Primii, pentru că pot obține o calificare la locul de muncă, pentru care sunt remunerați, iar angajatorii își pot completa schemele de personal pentru care nu găsesc personal calificat, beneficiind în același timp de o reducere a costurilor.
Aceasta, pentru că angajatorii care încheie contracte de ucenicie pentru tinerii cu vârsta de peste 16 ani pot beneficia de o subvenție lunară de 2.250 de lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj iar subvenția este acordată pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie.
Pentru a beneficia de subvenție, angajatorii trebuie să încheie o convenție cu agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă. La încheierea convenției, angajatorii trebuie să depună următoarele documente:
- Actul de identitate al ucenicului
- Contractul de ucenicie, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă
Subvenția este acordată angajatorilor proporțional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, dar și pentru perioada aferentă concediului anual de odihnă al acestuia.
Angajatorii care beneficiază de acestă formă de sprijin financiar din fonduri europene structurale și de investiții sau din fonduri publice aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj sunt obligați să mențină raporturile de muncă ale ucenicilor pe toată perioada contractului de ucenicie încheiat în condițiile Legii Uceniciei.
Suma de 2.250 lei nu va fi acordată angajatorului în două situații:
- pe perioada de probă prevăzută în cuprinsul contractului de ucenicie (care nu poate depăși 30 de zile);
- pe perioada în care raporturile de muncă sunt suspendate.
Cine poate angaja ucenici: persoanele fizice sau juridice care pot, conform legii, să angajeze forță de muncă pe bază de contract individual de muncă. Persoanele fizice autorizate trebuie să facă dovada că prestează de cel puțin un an activitatea pentru care a fost autorizată. Întreprinderile familiale trebuie să facă dovada că prestează de cel puțin un an activitatea pentru care s-a constituit ca întreprindere familială.
Contractele de ucenicie: durata acestora se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de:
- 6 luni în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1;
- 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;
- 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;
- 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.
Atenție, în situația în care contractul de ucenicie încetează anterior datei prevăzute în contract, angajatorul este obligat să restituie agenției pentru ocuparea forței de muncă sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru respectivul ucenic, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României, în vigoare la data încetării contractului de ucenicie.
Conform legii, la încheierea contractului de ucenicie, părțile pot conveni ca, la încetarea acestuia:
- activitatea ucenicului, după obținerea calificării, să continue cel puțin o perioadă egală cu durata contractului de ucenicie, prin încheierea unui contract individual de muncă, în condițiile legii, pentru exercitarea ocupației în care ucenicul a fost calificat, dacă angajatorul a finanțat programul de ucenicie;
- ucenicul să suporte cheltuielile ocazionate de formarea profesională finanțată de angajator în condițiile în care nu respectă termenii contractuali.
- dacă au mai avut încheiate cu ucenicul alte contracte de ucenicie pentru aceeași calificare;
- dacă organizează programe de ucenicie în același domeniu de activitate în care ucenicul deține deja o calificare;
- dacă în ultimul an au fost în raporturi de muncă cu ucenicul, cu excepția situației în care pentru persoana respectivă a fost încheiat contract individual de muncă pe perioada vacanțelor, în condițiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților;
- se află în situație de insolvență, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activitățile suspendate sau au restricții asupra acestora.