Șomerii pot beneficia de prima de încadrare de la stat chiar dacă localitatea unde se angajează nu e una din cele prevăzute în Planul național de mobilitate, iar cei care vor să primească prima de instalare o pot cere atâta timp cât vechiul/noul domiciliu ori vechea/noua reședință se află într-o zonă din acest Plan. Aceste clarificări au fost recent introduse în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, prin Legea nr. 172/2017.
Faptul că aceste prime se acordă doar pentru localitățile din Plan a fost stabilit încă de iarna trecută, când Legea șomajului a fost modificată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2016, însă chestiunea nu era suficient de clară (mai multe despre acordarea acestor bani, aici).
Notă: Planul național de mobilitate a fost pus în aplicare în luna decembrie a anului trecut, prin Hotărârea Guvernului nr. 903/2016 și cuprinde mai multe localități din România. Pentru a verifica dacă localitatea dumneavoastră se află în Plan, puteți consulta această listă (vorbim, în principal, de localități din mediul rural).
Prima de încadrare se acordă persoanelor "care au domiciliul sau reședința în una dintre zonele prevăzute în Planul național de mobilitate, indiferent dacă localitatea unde se încadrează în muncă este situată sau nu în zonele prevăzute în Planul național de mobilitate", stabilește acum Legea șomajului. În schimb, prima de instalare se acordă, potrivit legii, celor care se află într-una din aceste situații:
- au domiciliul/reședința în una dintre zonele prevăzute în Planul național de mobilitate și își stabilesc noul domiciliu/noua reședință în una dintre zonele prevăzute în Plan;
- au domiciliul/reședința în una dintre zonele prevăzute în Planul național de mobilitate și își stabilesc noul domiciliu/noua reședință în altă zonă decât zonele prevăzute în Plan;
- au domiciliul/reședința în altă zonă decât zonele prevăzute în Planul național de mobilitate și își stabilesc noul domiciliu/noua reședință în una dintre zonele prevăzute în Plan.
Prima de încadrare poate fi obținută de șomerii care se angajează pentru o perioadă de cel puţin 12 luni într-o localitate aflată la cel puţin 15 km distanţă faţă de cea de domiciliu sau de reședință, iar cuantumul acesteia se va calcula la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi. Apoi, prima de instalare se poate acorda șomerilor care se angajează pentru cel puţin 12 luni, la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, iar cuantumul primei e diferit, după cum urmează: 12.500 de lei, pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja sau 15.000 de lei, pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja şi care este însoţită şi de membrii familiei. Prima de instalare nu se acordă însă decât o singură dată.
Atenție! Cele două prime nu se pot cumula.
Important este și faptul că, de luna trecută, tânărul NEET este definit în mod diferit de Legea șomajului. Acum, prin tănâr NEET se înțelege "persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 25 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională", potrivit legii. Înainte erau încadrate în această categorie persoanele cu vârsta de cel mult 24 de ani. Angajatorii sunt încurajați să angajeze astfel de tineri, primind pentru asta bani de la stat (mai multe detalii, aici).
Comentarii articol (3)