1. Ați intrat la drept cu gândul să urmați o carieră în avocatură? Cum v-ați schimbat optica asupra profesiilor de la momentul în care ați intrat la studii și până la final?
Șerban Pâslaru, partener al Țuca Zbârcea & Asociați: "Avocatura a fost, de la început, singura opțiune, am simțit că s-ar potrivit cel mai bine profilului meu. Cred că avantajele profesiei liberale fac diferența. Evident, aceasta nu însemnă că alte profesii nu oferă posibilități sau oportunități, alegerea depinde de nevoile și așteptările fiecăruia".
Daniel Vinerean, avocat al Maravela|Asociații (managing associate): "Primii mei pași în drept au fost cu gândul să urmez o carieră în magistratură, nu în avocatură. Pe parcursul studiilor și odată cu primele experiențe practice, am realizat că o carieră în avocatură (concret, cea de business) este mai potrivită pentru mine".
Miruna Stănescu, avocat partener al Stănescu&Asociații: "Am ales facultatea de drept cu gândul de a deveni magistrat. La începutul anului IV, am realizat că sunt o fire pătimașă și nu voi putea să fiu obiectivă. Atunci am realizat că trebuie să urmez avocatura. Nu regret alegerea făcută, pentru că avocatura îți oferă provocări, succese și învățăminte pe care cu greu le-ai putea întâlni în altă profesie".
2. În câteva cuvinte, care sunt calitățile esențiale ale unui avocat?
Șerban Pâslaru: "O pregătire profesională adecvată este condiția esențială pentru realizarea rolului primordial al avocatului de apărător al clientului. Cunoașterea legii, capacitatea analitică, raționamentul juridic trebuie să fie la cele mai înalte nivele - vorbim de o profesie care, raportat la rolul amintit, nu ar trebui să cunoască sau să admită jumătăți de măsură, erori sau omisiuni. Avocatul trebuie sa fie dedicat cauzei clientului și profesiei, în general.
Daniel Vinerean: "Chiar dacă esențiale, calitățile unui avocat nu trebuie să fie puține, dar mă voi rezuma la a enumera o bună capacitate de sinteză, o minte ageră și limpede pentru conexiuni rapide, determinare, minuțiozitate, tact și simț practic. Nu în ultimul rând, un avocat trebuie să poată comunica bine".
Miruna Stănescu: "Umanitatea, răbdarea și perseverența".
3. Cum îi convingeți pe cei care vor să devină avocați că banii nu trebuie să fie motivul pentru care aleg cariera asta?
Șerban Pâslaru: "Aș zice că banii nu trebuie, cu siguranță, să fie singurul motiv. Satisfacțiile profesionale pot fi dintre cele mai mari, pentru cei care iubesc cu adevărat această profesie. Există, cu siguranță, și satisfacții materiale, dar reclamă multă muncă, eforturi, dedicație, banii nu vin de la sine, veniturile nu sunt garantate".
Daniel Vinerean: "Banii fac parte din beneficiile oricărei profesii, dar nu reprezintă totul. Remunerația face parte dintr-un pachet complex de câștiguri. Satisfacția rezultatelor obținute, dezvoltarea profesională și recunoașterea în rândul clienților și colegilor de breaslă reprezintă beneficii mult mai importante și pe termen lung".
Miruna Stănescu: "Așa cum am spus și mai sus, provocările pe care ți le oferă această meserie sunt unice. Banii vin pe măsura timpului, profesionalismului și atenției cu care îți tratezi spețele. Sunt de părere că ideea că toți avocații câștigă consistent nu este una reală, cel puțin nu la început de carieră. Clienții încep să fie selectivi și consultă cel puțin 2-3 avocați înainte de acorda un mandat unuia dintre ei".
4. Ce ignoră adesea tinerii avocați la această profesie?
Daniel Vinerean: "La început, fără a avea o experiență practică consistentă, mi-a fost greu să intuiesc cât de mult valorează satisfacția clientului și mulțumirea unui rezultat în folosul acestuia. Îmi pot imagina că și colegilor mei mai tineri le este dificil să conștientizeze aceste aspecte".
Miruna Stănescu: "Continuitatea în pregătire și studiu. Mulți avocați tineri consideră că este suficient faptul că au fost admiși în barou. Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa. Ba din contră, cei care gândesc așa vor avea marea surpriză ca, după ce devin avocați, să observe că dacă nu investesc în pregătirea lor, totul se duce de râpă. Este profesia în care trebuie să citești, să cauți, să te informezi în permanență, dacă vrei să fii un bun avocat".
5. Care e cea mai neplăcută parte a profesiei și ce vă ajută să treceți peste ea?
Șerban Pâslaru: "Atunci când adversarul câștigă într-o cauză, dezamăgirile sunt inerente, dar este important să știi că ai făcut totul pentru a-ți apăra și reprezenta clientul".
Daniel Vinerean: "Sunt situații în care, în ciuda tuturor eforturilor depuse și a corectei interpretări și aplicări a legii, nu se poate obține un rezultat pozitiv sau conform cu așteptările clientului și chiar ale avocatului. Cu toate acestea, aceste situații trebuie acceptate, scopul fiind de a face tot posibilul, de fiecare dată, pentru a obține cele mai bune rezultate".
Miruna Stănescu: "Din păcate, cea mai neplăcută parte a acestei profesii se referă la modalitatea în care avocații sunt tratați de unii dintre judecători. Știu că au mai existat colegi care au semnalat aceste aspecte în spațiul public, însă din păcate lucrurile nu par să se schimbe, sau o fac mult prea încet. Rezumând, mă refer la timpul exagerat de lung pe care avocații îl petrec în instanțe așteptându-și cauza, iar judecătorii omit prevederile legislative care dispun că dosarele cu avocați se dezbat cu prioritate. Probabil că după terminarea ședinței de judecată, judecătorul pleacă spre casă, în timp ce un avocat are două sau mai multe dosare într-o zi, la mai multe instanțe, o întâlnire cu un client și câteva materiale de redactat. Un alt aspect incomod se referă la deplasările pe care trebuie să le efectueze un avocat pentru a-și susține cauza. Să fii avocat nu înseamnă doar să stai confortabil într-un scaun de piele, la birou și cu aerul condiționat pornit, ci înseamnă și să te trezești la 4 dimineața, să-ți bei cafeaua la benzinărie, pentru că la ora 8 ai ședință de judecată la Bacău, spre exemplu. Personal, reușesc să depășesc aceste situații mai puțin comode, în momentul în care vorbesc cu clienții mei și înțeleg importanța problemei lor, precum și sprijinul pe care îl așteaptă de la mine".
6. Într-o scurtă frază, ce vreți să le transmiteți celor care vor să ajungă avocați?
Șerban Pâslaru: "Că este o meserie frumoasă, care poate oferi satisfacții dacă este practicată cu plăcere și dedicație, munca și eforturile susținute nu vor lipsi însă, iar drumul către desăvârșirea profesională nu este unul scurt".
Daniel Vinerean: "Intuiția nu îi înșală, avocatura este o meserie foarte frumoasă și plină de satisfacții, dar pentru a ajunge la rezultate (cum, de altfel, este cazul în orice altă carieră sau în orice îți dorești performanță), este nevoie de implicare, perseverență, muncă susținută și nu în ultimul rând, sacrificii".
Miruna Stănescu: "Să aleagă această profesie pentru că apreciază că li se va potrivi și nu pentru alte considerente, cum sunt cele financiare; să fie întotdeauna oameni înainte să fie avocați și să consume cantități semnificative de cafea - doar trebuie să se antreneze".