Noua reglementare se găsește în Ordonanța Guvernului nr. 30/2017, act normativ care a modificat duminică prevederile Codului de procedură fiscală. Astfel, de-acum, este stabilit în mod expres că persoanele fizice care desfășoară profesii libere răspund pentru acoperirea datoriilor lor fiscale cu bunurile pe care le folosesc în activitatea lor profesională. Cu toate acestea, dacă este necesar, pot fi valorificate și celelalte bunuri ale persoanelor fizice.
„Persoana fizică care desfășoară o profesie liberă răspunde pentru obligațiile fiscale datorate ca urmare a exercitării profesiei cu bunurile din patrimoniul de afectațiune. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru recuperarea creanțelor fiscale, pot fi urmărite și celelalte bunuri ale debitorului”, scrie în OG nr. 30/2017. De precizat că profesii libere sunt, de exemplu, cele de avocat, contabil, notar sau medic.
Dispoziția citată, în forma sa inclusă inițial în proiectul de ordonanță, avea o formulare cu totul diferită. Astfel, se prevedea că, în cazul radierii PFA-urilor și persoanelor fizice care desfășoară profesii libere, datoriile fiscale urmau să fie preluate automat de persoana fizică ce lucra ca PFA sau profesionist, astfel încât să poată fi recuperate. Dar fără să se indice patrimoniul de afectațiune.
„În cazul în care obligația fiscală nu a fost îndeplinită de debitor, debitori devin, în condițiile legii, următoarele persoane: (...) persoana fizică pentru obligațiile bugetare datorate, potrivit legii, din activitățile economice desfășurate de aceasta în mod independent sau profesii libere, precum și din asocieri și alte entități fără personalitate juridică, în cazul în care aceștia au fost radiați din registrele în care au fost înregistrați potrivit legii”, prevedea inițial documentul devenit apoi OG nr. 30/2017.
Autoritățile punctaseră că, în cazurile de acest fel, instanțele au obiceiul să anuleze actele de executare silită emise de Fisc. Cu alte cuvinte, datoriile PFA-urilor/profesioniștilor radiate/radiați nu prea pot fi recuperate ulterior de la persoanele fizice care au lucrat sub aceaste forme de organizare.
„Astfel, în practica organelor fiscale s-a constatat că instanțele judecătorești au anulat actele de executare emise pe numele persoanelor fizice pentru obligațiile fiscale datorate de aceasta, ca urmare a desfășurării de activități economice în mod independent sau profesii libere, precum și din asocieri și alte entități fără personalitate juridică”, scria în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.
În altă ordine de idei, actul normativ ce reglementează activitatea PFA-urilor deja prevede că acestea răspund cu patrimoniul de afectațiune și, dacă este necesar, și cu celelalte bunuri.
Conform Codului de procedură fiscală, în caz de neplată, datoriile fiscale sunt preluate de moștenitorii care acceptă succesiunea datornicului, de cel care preia drepturile și obligațiile debitorului supus divizării, fuziunii ori transformării sau de alte persoane, în condițiile legislației.
Comentarii articol (4)