- moştenitorul care a acceptat succesiunea debitorului, în condiţiile dreptului comun, mai puțin amenzile;
- cel care preia, în tot sau în parte, drepturile şi obligaţiile debitorului supus divizării, fuziunii ori transformării, după caz;
- alte persoane, în condiţiile legii.
Persoana fizică care desfăşoară o profesie liberă răspunde pentru obligaţiile fiscale datorate ca urmare a exercitării profesiei cu bunurile din patrimoniul de afectaţiune, adică partea din patrimoniul decedatului legată de activitatea desfășurată de PFA. În situația în care acestea nu sunt suficiente pentru recuperarea creanţelor fiscale, pot fi urmărite şi celelalte bunuri ale debitorului.
În vederea dezbaterii succesiunii, moștenitorii pot solicita succesiunea legată de PFA-ul al cărui titular a decedat, și anume, pentru patrimoniul persoanei fizice autorizate, format din drepturile și obligațiile specifice, respectiv diverse active, bani sau chiar eventuale drepturi de autor sau alte drepturi, dar și din diverse obligații de plată, către persoane fizice, persoane juridice, buget local sau de stat.
Moștenitorii care acceptă succesiunea și primesc patrimoniul PFA-ului decedatului vor trebui să completeze și să depună declarația unică, pe care să fie precizată suma primită. Declarația unică trebuie însoțită de o copie de pe actul de succesiune și de pe actele generate în urma procesului de închidere a PFA-ului.
În ceea ce privește transferul datoriilor fiscale de la o persoană fizică autorizată radiată la titularul persoană fizică, important de reținut este faptul că soluționarea acestei probleme a fost clarificată prin Decizia Înaltei Curții de Casaţie şi Justiţie nr. 20/2023. Această situaţie s-a dovedit de multe ori problematică în practica instanţelor judecătoreşti. Astfel, potrivit acestei decizii, judecătorii au stabilit că, la radierea PFA din evidența Agenției Naționale de Administrare Fiscală, datoriile acesteia sunt transferate către fostul titular persoană fizică, nu anulate complet.
Este vorba despre interpretarea și aplicarea art. 266, alin. (41) din Codul de procedură fiscală, care se referă la anularea obligației fiscale datorate de debitorul persoană fizică, în desfăşurarea de activități în mod independent. Totul, ca urmare a radierii debitorului din registrul în care a fost înregistrat, potrivit legii. Această radiere nu împiedică preluarea obligației fiscale, de către persoana fizică, în condițiile art. 23 alin. (3) și (4) din Codul de procedură fiscală.