avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire datorie firma
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire datorie firma

Cineva,decedat,a detinut o firma PFA profesie liberala firma care a ramas cu datorii la stat(TVA care este o datorie facuta pe CUI ,spre deosebire de CASS care este o datorie facuta pe CNP)
Intrebarea este daca mostenitorii defunctului
"mostenesc"si aceasta datorie pe CUI-ul firmei?
Mentionez ca nu s-a facut succesiunea si mostenitorii sa nu faca succesiunea pe firma (firma nu are niciun bun auto,cladire sau teren)si in felul acesta datoria sa ramina "uitata".
Se poate dezbate succesiunea cu aceasta datorie pe firma?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: steef , utilizator 12:06, 1 Februarie 2016
Buna ziua, PFA este o persoana fizica autorizata, care desfasoara o anumita activitate economica. Atentie, PFA nu este o firma!
Succesiunea se face atat pentru creante cat si pentru datorii, nu se pot accepta doar creantele si refuza datoriile.
Stiu ca nu are personalitate juridica insa datoria este facuta pe cod fiscal .
Sa inteleg ca se mosteneste si aceasta datorie facuta pe cui-ul PFA de catre urmasii defunctului?
Va multumesc mult!
Depinde daca PFA-ul si-a separat patrimoniile, patrimoniul personal, de patrimoniul de afectatiune (cel destinat activitatii PFA-ului).

Ca sa va lamuriti, va recomand articolul urmator:
www.avocatnet.ro/content/art...

Dar este foarte important sa cunoasteti situatia efectiva, cel mai probabil din documentele PFA-ului.
Am citit articolul recomandat.
Nu s-a facut niciun fel de separare a patrimoniului prin urmare din cite inteleg fiscul se poate "indestula" conform articolului din orice apartine persoanei respective bunuri,proprietati,conturi bancare autoturisme chiar si dupa decesul acestuia (cu exceptiile prevazute de lege.)
Probabil ca nici succesiunea nu se poate face pina nu se acopera datoria.
Va multumesc tare mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datoriile la anaf se mostenesc? marlup marlup Buna ziua, As dori sa stiu daca o PFA a decedat, mostenitorii sunt obligati sa achite penalitatiile ce decurg de la o datorie privind impozitul pe venit, care ... (vezi toată discuția)
Persoana fizica autorizata-patrimoniu de afectatiune amt11 amt11 In cazul in care o persoana fizica constituie un PFA si ii constituie un patrimoniu de afectatiune luand din bunurile personale si creand o masa patrimoniala ... (vezi toată discuția)
Datorii pe pers. fizica la acceptarea unei mosteniri bogdantanasiu bogdantanasiu Buna ziua! Neavand prea multe cunostinte in domeniul juridic, am decis sa ma inregistrez in aceasta comunitate, urmand sa va adresez o intrebare care ma ... (vezi toată discuția)