avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorii pe pers. fizica la acceptarea unei mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorii pe pers. fizica la acceptarea unei mosteniri

Buna ziua!
Neavand prea multe cunostinte in domeniul juridic, am decis sa ma inregistrez in aceasta comunitate, urmand sa va adresez o intrebare care ma framanta.

Am acumulat de-a lungul timpului mai multe datorii, atat pe persoana fizica cat si societatile comerciale pe care le-am infiintat.
Creditorii au castigat in instanta, eu (debitor), fiind obligat, de multe ori, chiar si prin executor judecatoresc sa imi achit datoriile. Neavand bunuri pe numele meu, nefiind salariat, am refuzat cele impuse prin Hotarare Judecatoreasca.

Din nefericire, unul dintre parinti a decedat.
Una dintre problemele mele este urmatoarea:
In momentul cand voi accepta mostenirea din partea parintelui, aceasta va fi afectata in vreun fel de datoriile pe care le am? In speta este vorba despre un apartament. Ce se va intampla cu accesta?
Ce posibilitate am sa il obtin fara sa imi platesc datoriile?

Va multumesc pentru timpul acordat!
Cu respect,
Bogdan Tanasiu
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 00:44, 13 Aprilie 2013
In momentul in care acceptati mostenirea, apartamentul va intra in patrimoniul dvs. astfel ca va putea fi urmarit de creditori. Si daca nu ati accepta mostenirea, creditorii ar putea sa faca ei asta in numele dvs. prin intermediul unei actiuni in justitie. Eu nu prea vad nici o posibilitate legala prin care sa acceptati mostenirea si sa nu poata fi urmarita de creditori. In schimb, in cazul datoriilor societatilor comerciale, daca este vorba de SRL, in caz de faliment, societatea raspunde pentru datorii doar in limita capitalului social si a bunurilor societatii fara a fi afectat patrimoniul asociatiilor ori a asociatului unic. Prin lichidare ati putea deci scapa de datoriile firmei dar nu ati mai putea sa infintati o noua firma timp de 5 ani.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
LuchianSeb, utilizator
Va multumesc mult pentru raspuns.
Inteleg din ce-mi spuneti Dvs., ca daca nu accept mostenirea o poate accepta creditorul in locul meu.
In schimb, daca refuz mostenirea prin declaratie notariala, o mai poate accepta altcineva in locul meu?
Cu privire la SRL: Am facut contract la o companie de telefonie mobila, urmand sa primesc 10 telefoane. Mentionez ca nu am achitat abonamentul aferent contractului. Deci nu am respectat obligatiile contractuale.
In conditiile in care firma intra in faliment, lichitatorul se poate orienta spre bunurile mele de pe persoana fizica? Eu sunt administratorul societatii in cauza.

Neacceptarea mostenirii este expresa cand se face prin act autentic si este tacita cand se implineste termenul prevazut de lege. Daca dvs. nu acceptati mostenirea la timp, va fi o neacceptare tacita.

Creditorii nu pot urmarii bunurile personale ale administratorilor unui SRL, decat daca pot dovedii ca acestia au actionat cu rea credinta ducand astfel societatea in faliment. Cu alte cuvinte conteaza intentia.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
LuchianSeb, utilizator
Creditorii pot accepta mostenirea pe cale oblica, dar NUMAI in limita indestularii creantei lor. Daca dati declaratie de neacceptare pot cere revocarea acesteia in termen de 3 luni de la data la care au cunoscut renuntarea.
Totusi, in caz de renuntare, cui va ramane masa succesorala? Aveti frati?
Raoul_mw a scris:

Creditorii pot accepta mostenirea pe cale oblica, dar NUMAI in limita indestularii creantei lor. Daca dati declaratie de neacceptare pot cere revocarea acesteia in termen de 3 luni de la data la care au cunoscut renuntarea.
Totusi, in caz de renuntare, cui va ramane masa succesorala? Aveti frati?


Raoul... Mostenirea nu poate fi acceptata in parte. In fine, cred ca a fost doar o greseala de exprimare.

Alte discuții în legătură

Executare silita - acceptarea mostenirii de catre creditori crystyn71 crystyn71 Buna seara! Scuze de deranj , dar am si eu o mica nelamurire. Am un credit ajuns in stare de executare silita nu am bunuri pe numele meu ,dar in decembrie 2012 ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a mostenitorilor debitorului care a decedat DanyD DanyD Ce se intampla daca singurul copil a lui de cujus si sotia acestuia renunta la mostenire? Ce poate face creditorul in acest sens? Urmareste silit mostenitorii ... (vezi toată discuția)
Mosteniri carmenystrate carmenystrate Buna seara! Intr-o familie parintii au urmatoarele proprietati: 1 apartament pe numele tatalui 1 apartament in care mama si bunica sunt mostenitoare ... (vezi toată discuția)