Ce se intampla daca singurul copil a lui de cujus si sotia acestuia renunta la mostenire? Ce poate face creditorul in acest sens? Urmareste silit mostenitorii la care a ajuns partea de mostenire la care copilul si sotia a renuntat?
Va multumesc!
Daca fiul si sotia, mostenitori rezervatari, renunta la succesiune, au ,,scapat\" de creditor. Dar sunt si alte clase de mostenitori. ,,Ultimul\" pe lista este Statul Roman, care intotdeauna va mosteni. Interesant, poate ne spune cineva, de pilda dl moderator @Joha, ce se intampla, creditorul va executa Statul Roman? Oare Statul se poate prevala de acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar ? Doar ca aceasta acceptare nu poate fi decat expresa. Va puteti lamuri singur citind NOUL COD CIVIL. art de la 1100 la 1134. Spicuiesc cateva aspecte care v-ar interesa : - nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine; - creditorii succesibilului pot accepta mostenirea, pe cale oblica, in limita indestularii creantei lor;
- acceptarea poate fi: expresa, prin inscris autentic sau sub semnatura privata;
* tacita, cand succesibilul face un act sau un fapt pe care nu ar putea sa-l faca decat in calitate de mostenitor (acte de dispozitie, administrare definitiva ori folosinta a unor bunuri din mostenire); - acceptarea mostenirii opereaza sub beneficiu de inventar, ceea ce presupune ca nu se va face o confuziune de patrimonii intre cel al persoanei decedate si cel al succesorului sau, mostenitorii legali si cei testamentari raspunzand pentru datoriile si sarcinile succesiunii doar cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia; - succesibilii, creditorii mostenirii si orice persoana interesata pot solicita notarului competent sa dispuna efectuarea unui inventar al bunurilor din patrimoniul succesoral, intocmindu-se un proces-verbal de inventariere; - ca exceptie de la caracterul voluntar al actului de optiune, succesibilul care, cu rea-credinta, a ascuns sau a sustras bunuri din patrimoniul succesoral sau a ascuns o donatie supusa raportului sau reductiunii este considerat ca a acceptat mostenirea, chiar daca anterior renuntase la ea.
Creditorul isi va recupera ce i se datoreaza valorificand bunurile celui decedat, fara sa conteze in mana cui ajung.
Libertatea acceptarii mostenirii Art. 1.106
Nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine.
Acceptarea mostenirii de catre creditori Art. 1.107
Creditorii succesibilului pot accepta mostenirea, pe cale oblica, in limita indestularii creantei lor.
Efectele acceptarii Art. 1.114
(1) Acceptarea consolideaza transmisiunea mostenirii realizata de plin drept la data decesului.
(2) Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.
Creditorul are de recuperat 11.000 de euro, mostenirea este evaluata la 10.000 de euro. Rezolvati d-voastra situatia asta, dar fara a-l prejudicia pe creditor.
E evaluata la 10 mii si bunurile evaluate se vor vinde la licitatie cu 7 mii, atat ia creditorul, nu scrie nicaieri ca trebuie sa si se indestuleze.
In cazul scrie de dvs exista mostenire evaluata la 10 mii, insa putea f bine ca decedatul sa n-aiba nimic, e riscul creditorului sa dea imprumut fara garantie indestulatoare.
Ps Nu trebuie sa rezolv eu nimic, pe viitor cand aveti intrebari adresati-le in topic nou.
Datorii banci
Carmen76
In cazul in care beneficiarul unui credit bancar a decedat , datoria este preluata de mostenitori?
In cazul in care mostenitorul este un copil de 25 ani , ... (vezi toată discuția)