Fondurile nerambursabile, fie europene sau naționale, se pot clasifica în funcție de următoarele criterii:
- sursa de finanţare;
- forma de organizare a firmei solicitante;
- amplasamentul proiectului;
- dimensiunea societăţii;
- valoarea finanțării nerambursabile acordate.
Chiar dacă pot fi identificate mai multe tipuri de fonduri neramubsabile care par adecvate unei idei de afaceri, trebuie ținut cont de faptul că nu sunt două linii de finanţare identice.
Fiecare linie de finanţare are particularităţile sale, astfel că acelaşi proiect nu poate fi eligibil, în aceeaşi formă, fără modificări, în cadrul mai multor linii de finanţare. Întotdeauna sunt necesare câteva modificări ale ideii de afaceri, pentru ca ea să fie finanţată dintr-o altă sursă.
Pentru a înţelege acest lucru, iată două exemple:
- Dacă societatea are sediul social în mediul urban, nu va putea accesa fonduri nerambursabile destinate întreprinderilor din mediul rural, înainte de a merge la Registrul Comerţului şi de a schimba adresa sediului social;
- Fondurile destinate microîntreprinderilor nu pot fi accesate de către întreprinderile mari, spre exemplu, iar explicaţia este simplă: dacă ar fi posibil acest lucru, s-ar crea o concurenţă suplimentară pentru microîntreprinderi. Pe de altă parte, microîntreprinderile au nevoi de finanţare reduse, astfel ă o întreprindere mare nu ar considera oportună pregătirea şi depunerea uni proiect pentru finanţare.
Pentru identificarea corectă și rapidă a celor mai potrivite fonduri nerambursabile, întotdeauna se recomandă completarea unui chestionar pe baza punctelor de mai jos, luând în considerare atât societatea ce solicită finanțare, cât și proiectul pentru care se solicită ajutorul nerambursabil.
Cu privire la solicitantul finanțării nerambusabile, criteriile relevante sunt:
- sediul social;
- punctele de lucru;
- codul CAEN pentru care se solicită finanţare;
- anul înființării;
- existența profitului net în ultimul an;
- cifra de afaceri;
- număr de angajați.
Cu privire la proiectul pentru care se solicită finanțare, criteriile importante sunt prezentate mai jos:
- locul de realizare a implementării;
- valoarea proiectului;
- stadiul în care se află investiția;
- obiectul investiției;
- oportunitatea creării locurilor de muncă.
Sursele de finanţare disponibile ţin cont de toate aceste aspecte. În unele cazuri, ele te ajută să stabileşti dacă ai dreptul de a depune proiect sau nu, fiind condiţii de eligibilitate ale solicitantului sau ale proiectului.
Spre exemplu, dacă urmăreşti fonduri nerambursabile acordate start-up-urilor, dar ai avut activitate în anii anteriori (ai înregistrat o cifră de afaceri mai mare decât zero), nu vei fi eligibil, iar proiectul va fi respins.
În alte situaţii, poţi avea un punctaj superior dacă ai disponibilitatea de a include în proiectul tău o serie de investiții urmărite de către finanţator. Cel mai bun exemplu pentru această situaţie este includerea anumitor echipamente în lista propusă spre achiziţie: echipamente care îţi asigură eficienţă energetică sporită, energie regenerabilă, sau pur şi simplu echipamente IT. De multe ori se obişniueşte încurajarea beneficiarilor pentru realizarea unor investiţii în mijloace fixe, în detrimentul altor cheltuieli (construcţii, publicitate, utilităţi, salarii, etc).
Pentru a analiza toate fondurile disponibile, va trebui să le ierarhizăm, iar cea mai potrivită clasificare ar fi după sursa de provenienţă a acestor fonduri nerambursabile:
Fonduri nerambursabile europene
Aceste fonduri sunt organizate sub forma a şase Programe Operaţionale si două Programe Complementare şi sunt gestionate de trei Autorităţi de Management. Autorităţile de Management sunt responsabile de gestionarea fondurilor europene derulate prin intermediul Programelor Operaţionale:
Ministerul Fondurilor Europene:
- Infrastructura Mare (Transport, Mediu și Energie);
- Competitivitate (Cercetare – Dezvoltare, Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor);
- Dezvoltarea Capitalului Uman;
- Asistență Tehnică.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice:
- Dezvoltare Regională;
- Dezvoltarea Capacității Administrative.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale:
- Programul Naţional de Dezvoltare Rurală;
- Programul Operaţional de Pescuit.
Fonduri nerambusabile naționale
Fondurile naţionale sunt gestionate de către Agenţia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri, iar informaţiile sunt disponibile pe site-ul instituției.
- Programul pentru Microindustrializare:
- Programul Comerţ –Servicii;
- Programul pentru Meşteşuguri;
- Programul Start-up Nation România.
Identificarea liniei de finanţare adecvată este un proces ce ţine cont de multe variabile, aşa cum a fost arătat mai sus, se poate realiza un tabel de corespondenţă între zona de implementare a proiectelor, vechimea societăților şi domeniile de activitate în care întreprinzătorul doreşte să investească.
În situația în care la acest moment nu ai codul CAEN adecvat în lista activităților pe care firma ta este autorizată să le desfășoare, conform Actului Constitutiv și Certificatului Constatator eliberat de Registrul Comerțului, ai două soluții:
- te orientezi către o linie de finanțare în cadrul căreia codul CAEN este eligibil;
- adaugi, înainte de depunerea proiectului, codul CAEN în Actul Constitutiv și îl autorizezi la Registrul Comerțului.
Comentarii articol (7)