Măsura face parte din Ordonanța Guvernului nr. 30/2017, ce a adus duminică modificări majore Codului de procedură fiscală, unele dintre ele făcând referire la executarea silită a datoriilor fiscale.
Concret, datornicii pot obține o suspendare cel puțin temporară a executării silite dacă notifică autoritățile că vor depune fie o scrisoare de garanție, fie o poliță de asigurare de garanție. Până de curând, Codul de procedură fiscală nu conținea o asemenea prevedere.
„Executarea silită se suspendă sau nu începe pentru creanțele fiscale stabilite printr-o decizie de organul fiscal competent dacă debitorul notifică organul fiscal, ulterior comunicării deciziei, cu privire la depunerea unei scrisori de garanție/polițe de asigurare de garanție (...). Executarea silită continuă sau începe dacă debitorul nu depune scrisoarea de garanție/polița de asigurare de garanție în termen de 45 de zile de la data comunicării deciziei prin care sunt stabilite creanțele fiscale”, scrie în actul normativ.
De precizat este că, prin același document, s-a stabilit și ca instituțiile financiare nebancare să poată să emită scrisori de garanție.
Totuși, această prevedere nu va putea fi folosită de contribuabili într-un mod abuziv, deoarece nedepunerea în timp util a scrisorii sau a poliței se va traduce prin acordarea unei amenzi. Concret, amenda va fi între 2.500 și 5.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii și mari și între 500 și 1.000 de lei pentru celelalte persoane juridice și pentru persoanele fizice. De precizat că amenzile vor putea fi aplicate începând cu data de 13 septembrie 2017.
Legislația fiscală în vigoare stabilește că suspendarea executării silite intervine:
- când suspendarea este dispusă de instanță sau de creditor;
- la data comunicării aprobării înlesnirii la plată;
- când, la cerere, plata integrală a creanțelor fiscale se face din veniturile bunului imobil urmărit sau din alte venituri ale datornicului pe timp de cel mult șase luni;
- pe o perioadă de cel mult șase luni, în cazuri excepționale, și doar o singură dată pentru același debitor, prin hotărâre a Guvernului;
- în alte cazuri prevăzute de lege.
De asemenea, Codul dispune că „executarea silită se suspendă și în cazul în care, ulterior începerii executării silite, se depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decât creanța fiscală pentru care s-a început executarea silită. În acest caz, executarea silită se suspendă la data depunerii cererii”.
Notă: Aceasta este doar una dintre măsurile introduse de Guvern la regimul executărilor silite, despre care am scris mai multe aici.