O reglementare specială pentru regimul apelor îmbuteliate și comercializate în România va aduce modificări importante pentru unii producători din piață, potrivit Proiectului Legii resurselor hidrominerale, pus în dezbatere de Ministerul Economiei. Unele dintre prevederile proiectului vor putea duce, într-un final, la scumpirea apelor pe care le cumpărăm din magazine. Totuși, intrarea sa în vigoare depinde de mai multe etape: după ce trece de Executiv, proiectul va intra în dezbaterea parlamentarilor și va trebui votat în fiecare dintre Camere, urmând să fie supus apoi atenției președintelui țării și publicat în Monitorul Oficial.
Trebuie să pornim însă de la o scurtă explicație: în România există trei tipuri principale de ape pe care le putem cumpăra din magazine - ape minerale naturale, ape de izvor și ape de masă (există și categoriile aparte, cele cu efecte terapeutice, balneare ș.a.m.d., dar acestea nu sunt consumate la scară largă). În exact această ordine, calitățile lor descresc, la fel și prețul. Cele mai ieftine ape de la raft sunt cele de masă și de izvor, pentru că producătorii lor nu sunt ținuți de aceleași rigori cu cei care vând apele minerale (autorizări, taxe, redevențe către stat etc.).
Proiectul de lege în dezbatere va impune, cu titlu general, adică pentru toate tipurile de ape comercializate, timbrarea fiecărui recipient în care se vinde apa. Altfel spus, vom regăsi un timbru pe fiecare sticlă, cutie sau alt gen de recipient în care se vinde apă de consum. "Comercializarea produselor hidrominerale care fac obiectul prezentei legi, se va face doar după marcarea individuală de identificare, realizată cu timbre autoadezive", scrie în proiect.
Pe fiecare timbru se vor regăsi obligatoriu următoarele informații:
- sursa produsului;
- volumul de produs comercializat individual;
- denumirea operatorului economic cu drept de timbrare şi codul unic de înregistrare;
- seria şi numărul care identifică în mod unic timbrul.
Notă: Nu putem compara însă timbrul prevăzut în acest proiect de lege cu timbrul pe care îl regăsim pe produsele accizabile, precum tutunul sau alcoolul. Necesitatea de aplicare a unor astfel de timbre va genera costuri pentru producători, ceea ce va însemna, cu siguranță, creșterea prețului apei vândute.
Apoi, proiectul aduce reguli stricte privind recunoașterea oficială a apelor vândute. Mai exact, proiectul prevede: "Pe teritoriul României, o apă minerală naturală sau de izvor nu poate fi exploatată şi pusă în vânzare, dacă nu este recunoscută oficial". Actualmente, cei care îmbuteliază și comercializează ape de izvor și de masă nu sunt ținuți de aceleași rigori cu cei care vând ape minerale naturale. Proiectul de lege despre care discutăm va schimba însă aceste lucruri pentru că le va impune celor care exploatează și vând ape de izvor să treacă prin aceleași formalități ca pentru apele minerale. În plus, pentru apele de izvor se vor plăti redevențe și taxe, întocmai cu modul în care se plătesc pentru cele minerale actualmente. Prin urmare, costurile producătorului vor crește semnificativ, la fel și prețul final.
Cei care comercializează ape de masă vor trebui doar să notifice Ministerul Sănătății, dar nu vor trebui să se supună recunoașterii oficiale, la fel ca ceilalți. Proiectul va mai aduce și condiții speciale pentru transportul acestor ape, pentru îmbuteliere, etichetare ș.a.m.d. Toate acestea vor contribui, într-un final, tot la creșterea prețului apei cumpărate. În realitate însă, toate propunerile proiectului sunt făcute în beneficiul consumatorului. Chiar în urmă cu câteva zile, Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului a dat un comunicat prin care rezuma neregulile găsite în piață privind modul de comercializare şi etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale şi a apelor de izvor.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, el trebuie adoptat de Guvern, de Parlament, aprobat prin decret de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)