Mecanismul de plată defalcată a TVA, sau split TVA, așa cum este cunoscut mai ușor în spațiul public, va fi opțional până la finalul anului în curs și obligatoriu din 2018, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 23/2017, apărute recent în Monitorul Oficial.
Concret, noul sistem presupune deschiderea unui cont de TVA, special pentru operațiunile legate de plata și încasarea TVA-ului în relația cu statul și partenerii comerciali, de către toate firmele înregistrate în scopuri de TVA.
Desigur, trecerea la un nou sistem de plată și de înregistrare a operațiunilor privind TVA-ul va reprezenta o adevărată provocare pentru contribuabili, impactul estimat de specialiști urmând să fie unul destul de puternic.
Totuși, acesta ar putea fi diferit în cazul firmelor care aplică TVA la încasare, comparativ cu societățile care nu o fac, adică cele care aplică TVA normal.
Pentru a realiza o comparație relevantă între cele două sisteme amintite, experții contabili de Viboal Findex, companie ce oferă servicii de consultanță în domeniul fiscal, au plecat de la ipoteza în care atât firma care aplică sistemul de TVA la încasare, cât și cea care nu face asta, efectuează livrări taxabile în valoare de 100.000 de lei + TVA de 19.000 de lei și achiziționează bunuri și servicii în valoare de 70.000 de lei, la care se adaugă TVA-ul în valoare de 13.300 lei.
Totodată, cele două societăți din exemplul nostru încasează în acea lună 50.000 de lei și efectuează plăți de 25.000 de lei către furnizorii pentru care există obligația virării de TVA într-un cont distinct.
În cazul firmei care aplică TVA la încasare, aceasta înregistrează în contul de TVA neexigibilă suma de 19.000 de lei, aferentă vânzărilor, din care în lună încasează jumătate, respectiv suma de 9.5000 de lei, în contul de TVA.
"Efectuând plăți de 25.000 de lei, societatea va vira în conturile de TVA ale beneficiarilor suma de 25.000 /119 * 19 = 3.991 de lei. La finalul lunii, considerând că societatea a avut un sold inițial de 0 lei în cont și ca nu au fost făcute depuneri suplimentare, contul va avea un sold de 5.509 de lei", mai scrie în exemplul oferit de specialiștii citați.
În ceea ce privește evidența TVA exigibilă din punct de vedere al Codului fiscal, societatea înregistrează în lună TVA exigibilă în valoare de 9.500 de lei și TVA deductibilă în valoare de 3.991 de lei, obținând la finalul lunii TVA de plată de 5.509 de lei. După cum se poate observa, impactul este zero, întrucât soldul TVA de plată este egal cu soldul contului la final de lună.
De cealaltă parte, și firma care aplică sistemul normal de TVA la încasare va avea în soldul contului bancar tot suma de 5.509 de lei, aferentă TVA pentru încasările de 50.000 de lei, diminuată cu TVA pentru plățile de 25.000 de lei.
În ceea ce privește evidența TVA din punct de vedere al Codului fiscal, societatea înregistrează în lună TVA exigibilă în valoare de 19.000 de lei și TVA deductibilă în valoare de 13.300 lei, obținând la finalul lunii TVA de plată în sumă de 5.700 de lei.
"Având în vedere că soldul contului de TVA este de 5.509 de lei, societatea va trebui să crediteze suplimentar contul cu 191 de lei, pentru a putea achita contravaloarea TVA. Această sumă cu care s-a alimentat contul de TVA din contul curent poate fi solicitată pentru a se transfera înapoi în contul curent, cu aprobarea ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală, n. red.), din fondurile care vor fi disponibile ulterior în contul de TVA", explică cei de la Viboal Findex.
Un aspect important de precizat este că exemplul prezentat nu abordează faptul că TVA de plată se virează la bugetul de stat la data de 25 a lunii următoare celei de referință, astfel că pot apărea plăți/ încasări care să modifice soldul contului de TVA până la momentul plății TVA către bugetul de stat.
Ținând cont de toate acestea, specialiștii amintiți consideră că impactul va fi unul mai mic pentru societățile care aplică TVA la încasare, întrucât acestea nu vor trebui să recurgă la surse suplimentare de finanțare pentru achitarea TVA la finalul perioadei fiscale.
Cu toate acestea, valoarea TVA încasată de la beneficiari va rămâne imobilizată în contul de TVA, sumă care ar fi putut fi folosită de societate în alte scopuri destinate businessului, până la termenul de plată al TVA.
"Cu alte cuvinte, societatea va avea cu 5.509 lei mai puține lichidități pentru susținerea temporară a activității economice între data încasării de la clienti și termenul scadent de plată a TVA la buget", încheie cei de la Viboal Findex.
Potrivit Codului fiscal, sunt eligibile să aplice sistemul TVA la încasare:
- persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform articolului 316 (adică cele vizate și de aplicarea split TVA), care au sediul activității economice în România, care în anul precedent nu au aplicat sistemul TVA la încasare, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu a depășit plafonul de 2.250.000 lei și care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare;
- persoanele impozabile care au sediul activității economice în România, care se înregistrează în scopuri de TVA conform articolul 316 în cursul anului și optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare.