Firmele de curierat asigură transportul bunurilor de la vânzător la cumpărător, percepând o taxă pentru livrarea produselor. Suplimentar, acestea pot asigura, în baza unui contract de mandat, inclusiv încasarea contravalorii produselor livrate, în schimbul unui comision.
În cazul vânzărilor de bunuri în sistem de curierat, chitanța nu este emisă de către vânzător o dată cu emiterea facturii, întrucît chitanțele se eliberează doar de către cei care încasează numerarul și numai la momentul încasării efective. Astfel, firma de curierat este cea care încasează efectiv banii, astfel că tot ea este și cea care emite chitanța aferentă sumelor plătite de către client, având ca jusitficare un contract de mandat încheiat cu vânzătorul.
În concluzie, chitanța este emisă de către firma de curierat în momentul în care cumpărătorul recepționează bunul. Această chitanță poartă denumirea de “chitanță ramburs cont colector”, iar firma de curierat va menționa ca explicație a tranzacției faptul că a încasat suma de bani ca ramburs la factura pe care expeditorul a emis-o.
Ulterior acestui moment, firma de curierat trebuie să se asigure de faptul că banii colectați sunt plătiți vânzătorului produselor, iar implementarea sistemului de plată defalcată a TVA-ului creează o problemă: firma de curierat trebuie să cunoască dacă vânzătorii produselor sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA.
Astfel, vânzătorii neînregistrați în scopuri de TVA își vor încasa banii colectați de către firma de curierat într-un singur cont, respectiv în contul curent, fără o diferențiere a sumelor aferente TVA-ului.
În schimb, atunci când vănzătorii sunt înregistrați în scopuri de TVA, firma de curierat va fi obligată să plătească contravaloarea bunurilor livrate în contul curent al vânzătorului și să achite, în același timp, contravaloarea TVA-ului aferent acestor produse în contul special pentru această operațiune.
Prin urmare, implementarea sistemului de split TVA va afecta suplimentar activitatea firmelor care desășoară activități comerciale în numele unor terți în baza contractelor de mandat, așa cum este cazul firmelor de curierat.
Acestea trebuie să cunoască dacă partenerii lor sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA și să aplice două modalități diferite pentru decontarea sumelor încasate în numele acestora. În acest fel, are loc un transfer al birocrației suplimentare adusă de implementarea sistemului de split TVA de la firma plătitoare de TVA către firma de curierat.