Cine poate să ceară banii: o familie sau o persoană ce locuiește singură, fie că e proprietarul locuinței sau are domiciliul/reședința stabilită acolo (reiese din buletin).
Condiții principale: ajutorul se dă numai numai pentru principalul sistem de încălzire a locuinței (în caz că există mai multe) - indiferent de sistem; veniturile să fie reduse (mai multe detalii, aici).
Unde trebuie cerut: la primăria de care aparține locuința respectivă, iar cererea o poate depune beneficiarul sau asociația de proprietari/locatari.
Ce documente trebuie depuse: o cerere specială și o declarație pe propria răspundere (se găsesc atașate articolului); totuși, primarii pot cere acte doveditoare privind membrii familiei (de pildă, un certificat de deces, certificatele de naștere ale copiilor, acte de divorț etc.) sau privind locuința ori bunurile deținute - acestea se vor aduce în copie (indicat este să vă interesați înainte la primărie despre cerințele impuse).
Cum aflăm dacă beneficiem de ajutor: primarul trebuie să dea o dispoziție în acest sens, până la cel mai târziu 15 noiembrie, iar documentul trebuie să ajungă la noi.
Cât înseamnă ajutorul: el diferă de la caz la caz, iar în dispoziția pe care o primim de la primar scrie și care e valoarea sa în cazul fiecăruia; la noi nu ajung însă sume concrete de bani decât dacă am cerut ajutorul pentru lemne, cărbuni și combustibili petrolieri; în rest, ajutoarele sunt plătite direct la furnizor, iar noi vom vedea doar facturi mai mici de plată.
Notă: Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.
Comentarii articol (1)