Firmele înregistrate în scopuri de TVA vor aplica sistemul split TVA cel mai târziu de la începutul anului viitor, atunci când noul mecanism va deveni obligatoriu. În acest sens, companiile vor avea un cont special pentru plata și încasarea TVA-ului, deschis la Trezorerie și valabil pentru operațiunile în lei, dar și un alt cont sau chiar alte conturi deschise la bănci pentru tranzacțiile în valută sau tot în lei.
Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 23/2017, act normativ ce a introdus noul mecanism de TVA, contul de TVA deschis va trebui comunicat obligatoriu partenerilor de afaceri, respectiv furnizorilor/prestatorilor și clienților (beneficiarilor). În caz contrar, contribuabilul va risca o amendă cuprinsă între 2.000 și 4.000 de lei.
Iar când vine vorba de modalitatea în care se va face comunicarea contului de TVA, există mai multe opțiuni, așa cum ne-au explicat doi specialiști cu care am discutat.
Practic, una dintre aceste variante este menționarea contului de TVA pe facturi, prevedere ce nu este obligatorie, în contextul în care există și alte modalități de informare (prin e-mail, menționarea în contracte etc), dar pe care Costin Manta, senior manager în cadrul Departamentul de asistență fiscală și juridică al EY România, o recomandă firmelor.
"Menționarea contului de TVA pe factură nu este obligatorie. Totuși, comunicarea contului de TVA către partenerii comerciali este obligatorie, (...) astfel că, în măsura în care este posibil, menționarea contului de TVA pe facturile emise este recomandată", ne-a spus expertul de la EY România.
De aceeași părere este și Theodor Artenie, managing partner în cadrul Schoenherr Tax, cel care se așteaptă ca, odată cu aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA, pe factură să fie incluse și detaliile contului de TVA, la fel cum se întâmplă acum cu detaliile contului bancar deținut de emitent și care se regăsesc, ca informație opțională, pe facturi.
"Totuși, acest aspect (contul de TVA, n. red.) nu va fi un element obligatoriu de inclus în factură, comunicarea contului de TVA de către furnizor clienților săi putând fi făcută în orice modalitate", a punctat și specialistul de la Schonherr Tax.
Notă: Introducând codul de identificare fiscală la această secțiune, puteți afla atât propriul cont de TVA deschis la Trezorerie, cât și contul partenerilor. Interesant este că toate firmele arondate unei Trezorerii au acel cont de TVA, aspect pe care l-am explicat aici.
Comentarii articol (0)