Pericolul din spatele creditelor online
Creditarea se mută uşor, uşor în mediul online. Din faţa calculatorului românii pot obţine împrumuturi şi de 90.000 de lei în numai 15-20 minute, fără a pune piciorul într-o bancă. Analiştii le recomandă românilor să nu se lase încântaţi că banii pot fi obţinuţi uşor şi să citească totusi cu atenţie condiţiile impuse de bănci.
Fără hârtii, fără stat la coadă la ghişeul băncii. Împrumuri de zeci de mii de lei pot fi obţinute de pe laptop sau telefon.
„O bancă chiar cu semnătură electronică, pe când la celelalte trebuie să printezi, să semnezi documentele şi să le trimiţi online. Este şi o bancă care oferă şi credite ipotecare sută la sută online. O singură bancă oferă chiar condiţii mai bune pentru credit dacă îl iei online”, spune Irina Chiţu, analist bancar.
În câteva clickuri, poţi împrumuta online între 2.000 şi 90.000 de lei. Celor care îşi primesc salariul într-un cont deschis la ei, bancherii le cer pentru un astfel de credit dobânzi cuprinse între 9,55% şi 24,98%.
Primăriile au mărit salariile, dar nu mai au bani să le plătească
Primăriile patriei rămân fără bani de salarii. Administraţiile locale au avut liber de la Bucureşti să-şi stabilească lefurile cum vor şi au făcut majorări fără să ţină cont că nu au de fapt bani. Asta e mentalitatea prin edili. Acum, rămaşi fără bani, primarii cer ajutor de la Guvern să le facă alocări suplimentare ca să-şi acopere salariile.
Minunea salariilor majorate a ţinut doar trei luni pentru angajaţii din 70 de primării din Dolj. Bucuroşi că legea le permite să-şi mărească lefurile, mulţi dintre aleşii locali chiar au dublat salariile. Iar din octombrie riscul e ca acea dublare să dea zero, pentru că rămân fără bani. În această situaţie e primăria din comuna Terpezița.
„Anterior aplicării acestei legi, fondul de salarii era de 42.761 lei, iar după creşterea salarială fondul de salarii a ajuns la 56.798 lei. (Reporter: Pentru cât timp mai aveţi bani?) Mai avem bani pentru o lună”, spune Mariana Sălan, reprezentant al Primăriei Terpeziţa.
„Dacă şi-au mărit salariile şi nu au de unde să ia, să fie sănătoşi”, este reacția unui localnic.
Cât de bine merg afacerile cu cai în România
Când avea 18 ani a primit cadou un cal. Acum are cea mai mare afacere cu cai din România. Pasiunea pentru nobilele animale i-a schimbat viaţa în bine unui om de afaceri din Bucureşti, care spune că nu caii i-au adus milioanele din cont, ci invers.
Pentru Mihnea Vîrgolici, prima iubire a devenit o afacere de succes. După ce a crescut calul primit la majorat, în bucătăria de vară din Otopeni, acum a ajuns să deţină 35 de cai care valorează sute de mii de euro.
Ghidul Lonley Planet a pus pe harta destinaţiilor turistice clubul de călărie pe care Mihnea îl are lângă Sighişoara. De atunci, pasiunea lui este cea mai căutată destinaţie ecvestră din România. Inclusiv pentru turişti din toată lumea.
„Avem chiar turişti din Bali care se întorc în toamna asta, avem clienţi români care fac rezervări cu un an înainte. Numărul real al practicanţilor a sărit de 10.000 de mult, numărul bazelor a crescut enorm de mult în România”, spune el.
Comentarii articol (0)