Adevăratul efect al scumpirii carburanţilor
Majorarea preţului la carburanţi după supracciză poate aduce scumpiri în lanţ: de la fructele şi legumele din import şi pînă la serviciile de curierat. De la poarta fermei sau de peste graniţă până la cumpărător, la preţul unui kilogram de fructe şi legume se adaugă şi costul transportului. Fermierii români cred că importatorii vor profita şi vor adăuga şi marja lor la posibila majorare de zece procente datorată carburantului. În vreme ce ai noştri nu îşi permit să mai scumpească.
Fermierii noştri se tem că importatorii vor profita de faptul că în perioada rece nu au concurenţa solariilor româneşti. Aproape singuri pe piaţă, vor dicta preţul. Şi cantităţile de fructe şi legume care vor veni din străinătate. Dacă în vară am importat enorm, iarna va aduce o creştere şi mai mare.
Firmele de transport marfă şi cele de curierat se gândesc şi ele să crească tarifele pentru că plătesc carburanţii mai scump. Două plinuri de benzină, de 50 de litri fiecare, înseamnă cost suplimentar 36 de lei, echivalentul a două mese de prânz, de exemplu.
Facebook, noi instrumente de luptă împotriva manipulării politice
Reprezentanții companiei Facebook au prezentat în detaliu luni o serie de noi instrumente de luptă împotriva tentativelor de manipulare politică prin intermediul conținuturilor sponsorizate publicate pe această rețea de socializare. Respectându-și angajamentul, compania a remis luni Congresului american conținutul a aproximativ 3.000 de mesaje ("ads") publicate între 2015 și 2017 și finanțate de "o entitate rusă denumită Internet Research Agency", dintre care foarte multe, potrivit Facebook, "par să amplifice diviziunile sociale și rasiale în Statele Unite", a precizat într-un comunicat Joel Kaplan, un reprezentant al firmei americane.
Prin finanțare, este posibil ca pe rețelele de socializare și motoarele de căutare online să se țintească anumite mesaje către un anumit public, grație unor algoritmi creați în funcție de profilul utilizatorilor. Autoritățile americane anchetează o posibilă ingerență rusă în campania electorală americană din 2016, care a dus la victoria lui Donald Trump.
Al optulea continent își dezvăluie primele secrete
Se numește Zealandia și este un continent scufundat în Oceanul Pacific, la nord de Australia și de Noua Zeelandă. Acest fragment din placa oceanică, ce se întinde pe 5 milioane de kilometri pătrați (cam două treimi din Australia învecinată), a fost recunoscut oficial anul acesta drept al optulea continent al planetei. O expediție științifică ce a plecat să-l studieze tocmai i-a descoperit primele secrete.
În februarie 2017, publicarea în revista Societății Geologice Americane a cercetărilor unei echipe australiene a bulversat lumea geografiei. Grație imaginilor surprinse de sateliți, cercetătorii pot afirma că o placă terestră înghițită în proporție de 95 la sută de apele Oceanului Pacific, ale cărei părți mai înalte - singurele aflate la suprafața apei - ar fi Noua Zeelandă și Noua Caledonie , este, de fapt, un continent.
Comentarii articol (0)