Înțelegeri ilegale privind piața repartitoarelor de încălzire
Consiliul Concurenţei a sancţionat 11 companii cu amenzi în valoare totală de 3,67 milioane lei. Trei dintre acestea au bătut palma privind împărțirea pieței, mai precis localitățile în care urmau să ofere servicii.
Autoritatea de concurenţă a constatat că 3 companii (S.C. ista Romania S.R.L, S.C. Techem Energy Services S.R.L. şi S.C. Elsaco Brunata S.R.L.) s-au înţeles să îşi împartă piaţa, respectiv localităţile în care ofereau servicii de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire, folosite in rețelele termoficate. Cele trei companii au fixat tarifelor aferente acestor servicii.
La înţelegerea de împărţire a pieţei naţionale a serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire a participat, pentru o perioada limitată, de aproape 1 an, şi compania S.C. Elsaco Electronic S.R.L.
În acest fel, consumatorilor li s-a restrâns posibilitatea de a alege furnizorul, plătind, în acelaşi timp, tarife mai mari pentru serviciile prestate de aceste companii.
România va draga și Dunărea bulgarilor
Ministrul Transporturilor a cerut Bulgariei să permită României să facă lucrări de dragaj pe sectorul Dunării administrat de ţara vecină.
Ministerul român al Transporturilor a cerut instituției omoloage din țara vecină să permită ţării noastre să intervină pentru efecturea dragajului pe sectorul bulgăresc al Dunării, în cazul în care Bulgaria nu va face acest lucru, precizând că România a mai efectuat asemenea lucrări în urmă cu doi ani şi cu patru ani. Solicitarea a afost adresată părții bulgare de către ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, la ședința comună a guvernelor celor două țări, desfășurată recent.
Oficialii bulgari au spus că au lansat procedura de dragaj, dar că aceasta a fost contestată, rezolvarea contestaţiei urmând să dureze aproximativ două luni.
Ministrul a spus că şi pe sectorul românesc al Dunării sunt puncte critice, dar că se intervine anual pentru întreţinerea fluviului.
Criză de meseriași. România a ajuns să „importe” muncitori din Vietnam și Sri Lanka
Românii îşi caută de lucru în afara ţării, iar angajatorii de la noi ies din Europa ca să găsească forţă de muncă. Sunt aduşi nepalezi pentru restaurantele din Capitală, vietnamezi pentru şantierele navale, moldoveni pentru companiile de curierat. În Vestul ţării, deficitul de personal este atât de mare încât organizaţiile din zonă se gândesc cum pot integra migranţii pe piaţa muncii de la noi.
„La începutul anilor 90, învățământul profesional asigura peste 200.000 de meseriași an de an. Două decenii mai târziu, firmele caută mână de lucru specializată peste hotare. Meseriașii rămași la noi sunt fie la pensie, fie nemotivați de salariile oferite. României îi lipsesc de la zidari, la sudori și dulgheri. Fermierii spun că nu mai găsesc nici măcar tractoriști, deși salariile nu sunt tocmai mici”, relatează Ligia Munteanu - jurnalist Digi24.
Ionică Nechifor are 200 de hectare de teren în judeţul Botoşani pe care le cultivă pentru a-şi aproviziona ferma la care creşte aproape 100 de animale. Când a început afacerea, nu s-a gândit că lipsa personalului calificat va fi prima lui problemă.
„Am nevoie, de exemplu, la momentul actual de cel puțin trei mecanizatori. Suntem puși în situația să reducem activitatea, să reducem capacitatea fermei, pentru că nu ne descurcăm”, spune Ionică Nechifor, fermier.
În lipsa unor oameni calificați, s-a văzut nevoit să-i înveţe pe cei doi fii ai săi să lucreze pe tractoare, atunci când nu sunt la cursuri la facultate.
Comentarii articol (0)