Sistemul split TVA, ce presupune folosirea unui cont special de TVA pentru încasarea și plata taxei pe valoarea adăugată, este aplicat deja, de la 1 octombrie 2017, în mod opțional, urmând să fie utilizat, de la 1 ianuarie 2018, de toate firmele plătitoare de TVA.
Printre altele, noul mecanism ar putea afecta serios magazinele online, agențiile de turism, firmele care își fac stocuri de marfă, companiile care realizează operațiuni de import sau societățile de curierat.
1. Magazinele online pot avea probleme din cauza returilor
Odată cu implementarea plății defalcate a TVA, magazinele online care vând produse pentru care există posibilitatea de retur (haine, încălțăminte, electronice, electrocasnice etc) se numără printre companiile ce riscă să aibă probleme.
Asta pentru că, în cazul retururilor după șapte zile de la livrarea bunurilor, companiile se vor putea găsi în două situații diferite: fie în situația de a acoperi din fondurile proprii TVA-ul, fie în situația de a aștepta aprobarea Fiscului pentru a transfera banii din contul de TVA către consumatori. Dacă în primul caz vorbim de o problemă temporară cu lichiditatea, în al doilea principalul impediment îl reprezintă birocrația suplimentară.
Notă: Detalii suplimentare despre dificultățile pe care le vor întâmpina magazinele online sunt aici.
2. Agențiile de turism ar putea înregistra pierderi
La rândul lor, agențiile de turism și management al călătoriilor se află printre companiile care avertizează că vor resimți din plin impactul aplicării noilor măsuri introduse în legislație.
Practic, reprezentații din turism au atenționat că split TVA va aduce costuri suplimentare care, într-un final, se vor traduce prin pierderi de clienți: "Acest lucru va fi determinat de alocarea de resurse umane suplimentare, creșterea numărului de tranzacții bancare, implicit a dublării costurilor bancare aferente, creșterea prețurilor din cauza creșterii costurilor agenției, închideri voluntare de companii și faliment în lanț", scrie într-un comunicat al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.
Notă: Informații în plus pe acest subiect găsiți aici.
Despre celelalte zone în care sistemul split TVA va aduce un impact puternic, și nu unul pozitiv, în continuarea materialului, de unde veți afla și de ce firmele care aplică TVA la încasare vor fi mai puțin afectate de noile prevederi.
3. Probleme de lichiditate pentru firmele care fac stocuri de marfă
Așa cum spuneam, sumele aferente TVA-ului vor fi blocate într-un cont special, deschis la Trezoreria statului sau la trezorerie și la bănci, situație ce va conduce la o pierdere de lichiditate pe termen scurt, pierdere ce se poate accentua în cazul companiilor care fac investiții consistente în stocuri de marfă.
Practic, în cazul acestor contribuabili, este posibil ca statul să le blocheze suplimentar TVA-ul încasat de la clienți, creându-le o problemă de lichiditate pe termen scurt. Ulterior, agenții economici aflați în această situație vor putea solicita rambursarea de TVA, operațiune care durează însă, fiind nevoie de o aprobarea prealabilă a Fiscului.
Notă: Explicații pe larg despre problemele generate de constituirea unor stocuri de marfă odată cu implementarea split TVA, aici.
4. Importatorii se vor lovi de blocaje financiare
Și firmele care vor realiza operațiuni de import se vor regăsi, odată cu aplicarea mecanismului plății defalcate a TVA, în situația în care nu vor putea onora plățile către furnizori, salariați și chiar bugetul de stat la termenele scadente.
Astfel, ulterior plății TVA-ului în vamă pentru operațiunile de import, agentul economic va introduce bunurile în circuitul comercial, vânzarea acestora făcându-se treptat. Pentru fiecare operațiune de vânzare, firma va încasa în contul curent contravaloarea bunului, dar și contravaloarea TVA aferentă, în contul special de TVA.
Notă: Aflați de aici ce soluții au importatorii pentru a rezolva problema de lichiditate și pentru a-și asigura plățile curente către furnizori.
5. Impactul aplicării split TVA pentru firmele de curierat
Aplicarea sistemului split TVA va crea probleme suplimentare firmelor de curierat, precum și altor firme care desfășoară activități economice în baza unor contracte de mandat și care încasează contravaloarea unor bunuri în numele clienților lor.
Practic, firmele de curierat vor deconta sumele încasate în numele partenerilor lor în funcție de sistemul de plată și încasare al TVA-ului aplicat de aceștia, fiind obligatoriu necesar să cunoască dacă partenerii lor sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA și să aplice două modalități diferite pentru decontarea sumelor încasate în numele acestora.
Notă: Mai multe detalii despre activitatea firmelor de curierat în contextul aplicării split TVA, aici.
Firmele care nu aplică TVA la încasare, dezavantajate
Chiar dacă sistemul split TVA va fi resimțit de toate firmele ce îl vor aplica, acesta ar putea fi diferit în cazul firmelor care aplică TVA la încasare, comparativ cu societățile care nu o fac, adică cele care aplică TVA normal.
Practic, impactul va fi unul mai mic pentru societățile care aplică TVA la încasare, întrucât acestea nu vor trebui să recurgă la surse suplimentare de finanțare pentru achitarea TVA la finalul perioadei fiscale.
Pentru a susține cele afirmate, am realizat o comparație între cele două sisteme, cu ajutorul unor specialiști. Detalii sunt aici.
Comentarii articol (0)