ROBOR la 6 luni se menține la valoarea maximă din ianuarie 2015
Dobânda interbancară la 3 luni a scăzut marți modest, doar cu 0,01 puncte procentuale, la nivelul de 1.78%.
În schimb ROBOR la șase luni s-a menținut constant la nivelul de luni când a atins valoarea maximă din ianuarie 2015. ROBOR 6m (șase luni) a fost de 1,91% în condițiile în care acest prag nu a mai fost atins din ianuarie 2017.
Consiliul Concurenţei ia în calcul declanşarea unei investigaţii în rândul băncilor, dacă descoperă indicii în ceea ce priveşte creşterea ROBOR din ultima perioadă, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. "O perioadă lungă de timp, dobânzile au fost foarte scăzute. Dacă vom avea indicii privind înţelegeri între bănci, luăm în calcul o posibilă investigaţie", a declarat pentru News.ro preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Politico: UE a declarat război supermarketurilor
UE dorește să introducă noi legi care să protejeze fermierii în competiția cu marii retaileri. De cealaltă parte, supermarketurile insistă că nu ele reprezintă clasa „rechinilor” comerciali din blocul comunitar.
De ani de zile, birocrații de la Bruxelles caută să răspundă plângerilor venite din partea fermierilor, care susțin că nu au aproape nicio putere de negociere în relația cu marile lanțuri de supermarketuri, precum giganții Tesco din Marea Britanie și brand-ul Carrefour, scrie publicația Politico într-o analiză dedicată clinciului dintre cele două tabere.
UE ar trebui să adopte un cadrul legislativ care să pună capăt practicilor neloiale, cum ar fi plățile întârziate sau contractele abuzive. Aceasta este principala doleanță a fermierilor.
Mugur Isărescu: Autostrăzi și est-vest, nu doar nord-sud
Fără infrastructură, provinciile istorice ale României vor înregistra discrepanțe crescute în viitor, avertizează guvernatorul BNR.
Autostrăzile României trebuie să traverseze munții Carpați, însă nu doar de la nord la sud, ci și de la est la vest, astfel că nu este nevoie doar de autostrada Pitești-Sibiu, ci și de autostrada Iași-Târgu Mureș, a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, informează Agerpres.ro.
"Referitor la capital, sunt multe de discutat. Aici, în fața dumneavoastră, vreau doar să pun accentul pe problemele extraordinar de mari pe care le creează capitalului, autohton sau străin, nu contează, starea precară a infrastructurii, lipsa autostrăzilor. Avem un necesar enorm de mare de infrastructură. Asta este o problemă de investiții publice, care au fost întotdeauna tăiate în perioade de recesiune, dar deseori și în faza expansionistă. Mai mult, fondurile europene, chiar atunci când au crescut, nu s-au alăturat investițiilor publice, ci doar le-au înlocuit. Ne pregătim să sărbătorim 100 de ani de la Unire. Dar, fără infrastructură, provinciile noastre istorice riscă să vadă discrepanțe crescute în viitor. Am vorbit de nevoia ca autostrăzile noastre să ajungă să treacă munții Carpați. Acum vreau să fiu mai clar și precizez că aceasta nu înseamnă trecerea doar de la nord la sud, ci și de la est la vest. Nu este nevoie doar de o autostradă Pitești-Sibiu, ci și de o autostradă Iași-Târgu Mureș. Acestea ar trebui să fie priorități pentru noi", a spus Isărescu.
Comentarii articol (0)