Este una dintre problemele de care se lovesc adesea chiriașii în derularea contractelor de închiriere a locuințelor: proprietarii le fac vizite pe nepusă masă, fără să anunțe, intră în locuință în lipsa lor, uneori fără vreun motiv anume, sub pretextul că e "casa lor și au tot dreptul". Dar au, într-adevăr tot dreptul?
În realitate, în momentul în care se face un contract de închiriere cuiva, una din componentele dreptului de proprietate se duce la chiriaș - folosința. Prin urmare, proprietarul nu are dreptul să intre oricând vrea în locuință, ci trebuie să anunțe înainte chiriașul.
"La închirierea unui imobil de către proprietar, acesta cedează folosința imobilului, adică o înstrăinează pe o perioadă de timp, încasând pentru asta prețul, adică chiria. Contractul de închiriere este, în esență, o vânzare a folosinței pe termen limitat. Când vinzi ceva, nu mai ai. Nu poate avea folosința și proprietarul, dar și chiriașul, așa încât trebuie înțeles clar că a avea drept de proprietate, uzufruct etc. nu înseamnă că poți intra acolo oricând. Nu mai e folosința ta, cât timp ai dat-o altcuiva. Nu se pot avea amândouă", explică avocata Liliana Grădinaru, unul dintre consultanții cei mai activi din forumul avocatnet.ro și care a răspuns, de-al lungul timpului, celor mai diverse probleme puse de cititori pe tema contractelor de închiriere.
Pe ce se bazează specialistul când face aceste afirmații? Pe o prevedere foarte clară din Codul civil: "Locatorul (cel care închiriază - n.red.) este obligat să întreprindă tot ceea ce este necesar pentru a asigura în mod constant locatarului folosinţa liniştită şi utilă a bunului, fiind dator să se abţină de la orice fapt care ar împiedica, diminua sau stânjeni o asemenea folosinţă". Prin urmare, dacă chiriașul e stânjenit, proprietarul trebuie să se abțină.
"De exemplu, eu, ca proprietar, nu pot intra în verificarea imobilului peste chiriașul meu nici folosind cheia mea, nici spărgând ușa, nici deschizând-o dacă nu era încuiată; nu am voie decât cu acordul său. Nu am voie să îi deschid sertarele, să îl inspectez la duș pe neanunțate și să îi perturb, în orice mod, starea de siguranță pe care orice om trebuie să o simtă la adăpostul propriei case. Locuința unui om este locul în care el pune în siguranță capul pe pernă seara, unde nu se așteaptă de la străini să intre fără acceptul său", mai spune Liliana Grădinaru.
Desigur, pot exista și situații absolut excepționale, așa cum punctează și avocata. Dar odată ce a fost convenit că cineva va locui în acea locuință și, cu atât mai mult, se va plăti ceva în schimbul acestui lucru, proprietarul nu mai poate intra oricând acolo.
Un chiriaș stânjenit are dreptul să denunțe contractul respectiv pe motiv că nu beneficiază de folosința locuinței așa cum trebuie. În termeni mai duri, a intra în locuința chiriașului fără acordul său și fără să fie vorba de o situație excepțională înseamnă violare de domiciliu.
Comentarii articol (24)