Cu toții am auzit de chiriași care nu mai vor să iasă din locuință, nu-și mai plătesc nici chiria, au strâns restanțe la întreținere și tot așa. Sunt un coșmar pentru proprietarii care vor să-și recupereze locuința și, în disperare, recurg la tot felul de scenarii (inclusiv debranșarea de la utilități, deși e destul de costisitor câteodată).
Cum stau lucrurile din punct de vedere legal, însă? Putem să scoatem chiriașul cu poliția, de pildă? Cu un contract autentificat cu care mergem la executor? În cele ce urmează, vom vedea că, de fapt, în lipsa unei înțelegeri amiabile, evacuarea obținută pe calea instanței e singura cale legală.
"Evacuarea chiriașului se face exclusiv amiabil sau prin instanța de judecată, orice altă intervenție echivalând cu încălcarea dreptului la domiciliu - vorbim de un drept apărat nu doar de legislația națională, ci și de legislația internațională și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Asta înseamnă că orice permisiune din partea unui proprietar de imobil, unui administrator de bun, unui uzufructuar etc. către o altă persoană de a-și stabili locuința de fapt acolo echivalează cu încetarea dreptului său de a mai veni, intra, verifica, accede în locuință fără acceptul locuitorului ei, chiriașul", ne spune avocata Liliana Grădinaru, unul dintre consultanții cei mai activi din forumul avocatnet.ro și care a răspuns, de-al lungul timpului, celor mai diverse probleme puse de cititori pe tema contractelor de închiriere.
Ați putea critica ideea că există o lege care protejează o așa situație. Dar critica vine prea devreme, pentru că trebuie să înțelegem că nu se apără o nelegalitate sau o injustiție, ci o presupunere. De ce nu vă poate ajuta poliția cu evacuarea chiriașului? Pentru că nu are motiv legal să intre în locuința respectivă. Dacă polițistul intră, pe baza spuselor proprietarului, oricât de adevărate ar fi, polițistul comite o violare de domiciliu, adică o faptă penală pedepsită de lege cu închisoarea sau amenda.
"Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă", scrie în Codul penal. Polițistul nu are competența să tragă concluzii privind dreptul/lipsa dreptului celui care stă acolo.
Chiar dacă șederea chiriașului e doar una de fapt, neexistând un contract între el și proprietar, tot este protejată de lege. "Ce înseamnă «de fapt»? Înseamnă că nu este necesar niciun document, nu este necesară nicio hârtie, niciun contract sau viză de reședință ori stabilire legală de domiciliu pentru ca un chiriaș să dovedească asta. De fapt, înseamnă că ne referim la folosirea locuinței ca domiciliu, nu la legalitatea folosirii lui. Așa fiind lucrurile, chiar folosința ilegală a unui spațiu cu destinația de locuință este protejată de lege, evacuarea obținându-se la fel, amiabil sau prin instanță", ne-a explicat Liliana Grădinaru. Practic, doar judecătorul poate stabili dacă șederea respectivului în locuință e în afara legii și el trebuie evacuat.
"Atunci când proprietarul unui imobil dorește să îl evacueze pe ocupantul acestuia, după ce dreptul de a ocupa imobilul a încetat, proprietarul va notifica în scris ocupantul, punându-i în vedere să elibereze imobilul pe care îl ocupă fără niciun drept, în termen de 5 zile de la comunicarea notificării", scrie în Codul de procedură civilă.
Atenție! Evacuarea se poate cere împotriva unei persoane care nu (mai) are dreptul să stea în locuință. Dacă suntem în prezența unui contract în derulare, iar proprietarul se gândește să-l evacueze din senin pe chiriaș, e important de reținut că evacuarea nu îi va fi îngăduită, pentru că problemele sale cu chiriașul se vor rezolva în baza contractului dintre ei. Dacă judecătorul constată că chiriașul mai are dreptul să stea acolo, nu va permite evacuarea.
Cererile de evacure sunt de competența judecătoriei în circumscripția căreia se află situat imobilul ocupat fără drept. Conform prevederilor de procedură, evacuarea în instanță se rezolvă relativ repede, așa cum ne indică și specialistul, fiind o procedură urgentă.
Comentarii articol (15)