Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea finanțării proiectului ”Sistemul de monitorizare și informare asupra traficului și a condițiilor de circulație de pe Autostrada A1, București - Pitești, Autostrada A2, București - Cernavodă și Autostrada A3, București - Ploiești și DN1, București - Ploiești” a fost publicat de curând pe site-ul Ministerului Transporturilor pentru dezbatere publică. Pentru a se aplica, acesta are nevoie de aprobarea Executivului și de publicarea în Monitorul Oficial.
Acest proiect propune dezvoltarea unui sistem de monitorizare a circulației rutiere pe trei autostrăzi (A1, A2 și A3) și pe cel mai aglomerat drum național din România, și anume DN1. Scopul acestui sistem de monitorizare a traficului rutier este de a crește siguranța, eficiența, confortul și de a limita impactul asupra mediului în transportul rutier european prin folosirea Sistemelor Inteligente de Transport (Intelligent Transport Systems).
Practic, sistemul va reprezenta un instrument de culegere a datelor privind starea infrastructurii rutiere și a traficului rutier în scopul creșterii eficienței activităților de administrare, operare și de informare a utilizatorilor. Aceste activități sunt realizate de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Beneficiile principale ale sistemului de monitorizare video a traficului sunt reducerea accidentelor, reducerea congestiilor, salvarea de vieți omenesti, siguranța participanților la trafic, diminuarea duratei și a planificării călătoriei și reducerea unora dintre efectele transportului asupra mediului.
În fapt, implementarea acestui sistem de monitorizare video va crește siguranța circulației rutiere prin informarea în timp real asupra traficului și prin ghidarea dinamică a rutei. De asemenea, el contribuie și la reducerea numărului de accidente rutiere, a severității lor și a timpului de intervenție necesar serviciilor de urgență.
Pe lângă beneficiile amintite anterior, acest sistem va avea efecte pozitive și asupra mediului. De exemplu, odată cu eficientizarea traficului rutier, se vor evita blocajele din trafic, iar acest lucru va determina o scădere a consumului de combustibil și a emisiilor de CO2.
În cadrul proiectului se vor desfășura patru acțiuni principale, și anume colectarea de date, procesarea datelor, accesul la date și informarea participanților la trafic.
Valoarea estimată a proiectului este de peste 103,5 milioane de lei cu TVA, având ca surse de finanțare Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și bugetul de stat.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)