Încă de la finalul lunii august, atunci când a devenit clar că autoritățile autohtone vor introduce sistemul split TVA, specialiștii în fiscalitate au atras atenția că, în ciuda celor transmise de reprezentanții Ministerului de Finanțe, mecanismul încalcă prevederile comunitare în materie de TVA, în primul rând prin neobținerea unei autorizări specifice de la Consiliul European pentru o derogare de la Directiva de TVA privind plata TVA.
De altfel, necesitatea de a obține o derogare specială din partea Comisiei Europene a fost susținută inclusiv de experții de la EY România sau Deloitte, cei care au atras atenția că Italia sau Polonia, state care au aplicat sau pregătesc introducerea unor versiuni mai blânde a sistemului split TVA, au cerut mai întâi o aprobare din partea Comisiei Europene.
Aprobare pe care, e cert, Guvernul nostru nu a solicitat-o. Într-o postare publică pe pagina de Facebook, deputatul USR Claudiu Năsui, ce este și membru al Comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților, a atașat răspunsul primit de la Pierre Moscovici, membru al Comisiei Europene și responsabil pentru fiscalitate în cadrul acestei instituții.
Potrivit acestuia, Comisia Europeană este în contact cu autoritățile noastre pe subiectul split TVA, însă Guvernul sau Ministerul de Finanțe nu au cerut, până la acest moment, vreo derogare de la directiva de TVA.
"Deci România a început să facă modificări la regulile TVA, strict reglementate de UE, fără să ceară derogare. Vă reamintesc că Italia și Polonia nu doar că au cerut derogare, dar au făcut-o înainte să implementeze sistemul", a scris parlamentarul, cel care vede întreaga situație drept o "iresponsabilitate maximă a actualilor guvernanți".
În urma publicării acestei informații, reprezentanții MFP au luat atitudine și ne-au transmis un punct de vedere oficial, prin intermediul Biroului de presă al instituției.
"Facem precizarea că în procesul de elaborare a actului normativ prin care a fost introdus acest mecanism nu au fost identificate prevederi în Directiva TVA de la care să fie necesară derogarea", scrie în răspunsul pe care Fiscul l-a transmis redacției noastre.
Mai mult, reprezentanții MFP au explicat și care e diferența dintre mecanismul introdus prin OG nr. 23/2017 și alte sisteme split TVA existente în UE (sistemul din Italia) sau pe cale de a fi adoptate (sistemul din Polonia). Concret, acestea derogă explicit de la prevederile Directivei TVA, respectiv se schimbă persoana obligată la plată și/sau se impune înscrierea de informații suplimentare în facturi, în timp ce mecanismul plății defalcate a TVA din România nu modifică regulile TVA prevăzute de Directiva TVA.
Totodată, cei din Ministerul de Finanțe au dat asigurări că se află într-un contact direct și schimb de opinii permanent atât cu oficialii Comisiei Europene, cât și cu specialiștii din departamentele tehnice.
"În acest context, analiza oportunității transmiterii de către România a unei solicitări de derogare de la prevederile Directivei TVA și a conținutului acesteia nu a putut fi realizată, întrucât este dependentă și de forma care va rezulta din dezbaterea în comisiile de specialitate din Parlament a Proiectului legii de aprobare a Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA", mai scrie în documentul citat.
Așadar, autoritățile așteaptă întâi să vadă care vor fi categoriile de contribuabili care vor avea obligația aplicării mecanismului plății defalcate a TVA și, dacă va fi necesar, vor solicita Comisiei Europene derogarea discutată.