avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Raspunderea statului pentru transpunerea directivelor
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Raspunderea statului pentru transpunerea directivelor

Dau in judecata statul pt ca mi-a creat prejudiciu prin netraspunerea adecvata a dreptului european.
Impotriva cui ma indrept cu actiune: a Statului reprezentat prin Ministerul Finantelor, Guvernului... cine are calitate procesuala pasiva, si in ce temei de drept?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 07:33, 4 Octombrie 2015
In caz de netranspunere a directivelor europene in termenul prevazut pentru asta ele devin obligatorii pentru acel stat la modul cum au fost adoptate la nivel de UE (doctrina efectului direct a CJUE). Pentru netranspunerea directivelor sau pentru nerespectarea lor in practica, pot fi initiate proceduri juridice de catre Comisia Europeana contra acelui stat membru.
tgeorgescu a scris:

Pentru netranspunerea directivelor sau pentru nerespectarea lor in practica, pot fi initiate proceduri juridice de catre Comisia Europeana contra acelui stat membru.


BIne, dar nu ma intereseaza asta. Ci ma intereseaza ca dau in judecata STatul Roman, la o instanta din Romania, ca nu si-a respectat obligatia de a transpune directiva, ceea ce mi-a creat o paguba.
Lasand momentan la o parte ca e vina judecatoarei esecul de a fi facut aplicarea efectului direct al directivei.

Intrebarea este : cine reprezinta statul? impotriva cui ma indrept cu actiune? MFP, Guvern, Parlament... cine are calitate procesuala pasiva??
In chestiuni legislative, raspunderea pentru ele o poarta Parlamentul, care este expresia suveranitatii nationale si nu poate fi tarat in judecata pentru o decizie politica sau neluarea unei decizii politice. Guvernul ar fi avut responsabilitatea de a pregati munca Parlamentului, dar responsabilitatea principala o are Parlamentul.

Judecatoarea nu era obligata sa aplice cu de la ea initiativa ceva ce avocatul dvs. nu a cerut in mod expres, iar la verdict se putea face apel/recurs.
tgeorgescu a scris:

In chestiuni legislative, raspunderea pentru ele o poarta Parlamentul,


E important termenul de raspundere, pt ca Parlamentul e organ al Statului, iar Parlamentul are atributii... nu cred ca se poate spune ca are propriu-zis 'raspunderi'.
Desigur, parlamentarii insisi au raspunderi fata de alegatori,
iar Parlamentul are eventual raspunderi fata de alte institutii (Guvern, CCR etc.)
...dar nu vad in ce temei se poate stabili o raspundere legala a institutiei Parlamentului fata de cetateni.
In temei moral cel mult :)

Fata de CE, Statul Roman insusi are responsabilitatea transpunerii directivelor.
Si nu organele statului.
Desigur, Statul Roman actioneaza, pe plan intern, prin organele sale, insa pe plan extern isi asuma unitar responsabilitatea.

Avand acestea in vedere, imi pare evident ca nu ma pot indrepta impotriva niciunei institutii a statului, nici Parlament, nici Guvern... ci doar a Statului insusi.

Intrebarea este: MFP reprezinta statul cand e vb de bani, e.g. daca nu isi primesc magistratii banii,
MFP de asemenea reprezinta statul cand da cineva in judecata statul pt erori judiciare,
rezulta ca MFP reprezinta statul si in chestiunea de fata??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce nu are calitate procesuala parlamentul? aidu aidu Care este explicatia pt care Statul roman, prin MFP, raspunde pt activitatea organelor sale - de exemplu daca Parlamentul da o lege proasta, care ma paubeste ... (vezi toată discuția)
Executare silita a statului roman prin ministerul finantelor catalin2011 catalin2011 Buna ziua ! Va rog suport juridic … In cadrul unei spete de executare silita a \"Statului Roman prin Ministerul Finantelor prin DGFP Cta\" (titlul ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate?urgent cola cola eu cola sunt reclamant in proces impreuna cu toti membrii de sindicat , inclusiv persoanele din conducerea institutiei .Obiect:suplimentul postului, treptei de ... (vezi toată discuția)