Un nou concept de apartamente în România. De ce mulți români le caută
Conceptul apartamentelor mici şi cochete prinde tot mai mult şi în România. A apărut după criză, când unii dezvoltatori s-au încumetat să nu construiască la periferie pentru a supravieţui pe piaţă. Au preferat să cumpere suprafeţe mai mici de teren în centrul oraşului şi au ridicat acolo ansambluri speciale pentru oamenii cu bani. Şi acum au succes. Chiar dacă suprafeţele apartamentelor nu sunt la fel de generoase ca cele de la periferie, sunt şi bucureşteni dispuşi să dea mai mulţi bani pe o locuinţă mai mică, dar mai aproape de centru.
„Aici apare ca o mică comunitate exclusivistă în care nu există o devălmăşie, cum se întâmplă în proiectele mari cu sute de apartamente. În boutique apartments, noi nu vindem suprafeţe, noi vindem concepte. Noi vindem un anumit gen de finisaje, de amenajări”, spune Nicuşor Miliţă, dezvoltator imobiliar.
Imobilele boutique au cel mult 12 apartamente şi sunt gata în mai puţin de un an.
Amendați cu 2.500 de lei pentru fiecare țigară aruncată pe jos
La Râmnicu Vâlcea, autorităţile locale au declarat război cetăţenilor certaţi cu bunul simţ. Localnicii care sunt prinşi că scuipă sau aruncă gunoaie pe jos trebuie să scoată din buzunare 2.500 de lei. În doar o săptămână, poliţiştii locali au dat nouă astfel de amenzi. „Foarte mulţi dintre cetăţeni ignoră eforturile pe care le face administraţia locală şi aruncă, scuipă pe jos, aruncă seminţe, stau pe băncuţe în parc frumos amenjat şi când pleacă lasă în jurul băncii plin de seminţe, aruncă hârtiile pe jos”, afirmă Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea.
Pe lângă controale, poliţiştii locali au început şi o campanie de promovare a noii hotărâri date de aleşii locali. Au tipărit peste 30.000 de fluturaşi care vorbesc despre lucrurile ce nu trebuie făcute, dar şi despre valoarea amenzii. Hârtiile sunt împărţite în şcoli, magazine şi pe stradă.
Dosarul cămătarilor de lux. Cum erau executați silit „șoarecii” cu datorii
Cămătarii de lux anchetaţi de DIICOT luau fără milă casele oamenilor pe care îi împrumutau, arată datele din dosar. Datornicii erau numiţi „şoareci” de membrii grupării, care vorbeau codat, pentru a nu fi prinşi. Odată împrumutate, victimele erau convinse să facă acte la notar, unde puneau garanţie imobile scumpe. Cei care nu mai plăteau rămâneau fără ele, după ce cămătarii le scoteau la licitaţie. După ce în schemă a intrat un executor judecătoresc, profitul a crescut şi cu 300%.
Cele 29 de persoane identificate că făceau parte din grupare au fost duse la DIICOT. După ore în şir de audieri, procurorii au obţinut pentru 14 dintre ele arestarea preventivă. Au păgubit în ultimii trei ani zeci de persoane. Printr-un mecanism pus cap la cap cu ajutorul unor executori judecatorești, le luau bunuri care valorau şi de zece ori mai mult decât suma împrumutată. Cea mai păgubită este o femeie care s-a împrumutat pentru a doua oară de la grupare, cu suma de 3.000 de euro, pentru o dobândă de 10% pe lună.
Comentarii articol (0)