Nu doar lipsa autostrăzilor îi goneşte pe constructorii de automobile din România
Chiar dacă vânzările de maşini au crescut anul acesta în România, iar europenii au cumpărat mai multe autoturisme fabricate la noi, reprezentanţii industriei sunt total nemulţumiţi de implicarea Guvernului. Şefii companiilor din domeniul auto spun că de pe vremea mongolilor şi a romanilor conducătorii înţelegeau nevoia de a construi infrastructura de transport. Din păcate, autorităţile române nu dau semne că vor să facă acest lucru, mai arată ei. Cu toate acestea, reprezentanţii Guvernului spun că în zece ani am ajunge din urmă Slovacia, ţara cu cea mai puternică industrie auto din regiune.
Nu doar lipsa autostrăzilor îi goneste pe constructorii de automobile din România, ci si starea precară a transportului de marfă pe căile ferate. În România, transportul pe calea ferată se face de 4 ori mai lent decât în restul Europei. Povestea este veche, dar în România soluţiile întârzie, spun investitorii străini.
Christian von Albrichsfeld, director Continental România: „Imperiile persan, roman, mongol, maya şi-au bazat succesul pe o infrastructură de drumuri funcţională”.
John Oldham, preşedinte Ford România: „E important de ştiut că viteza medie pe calea ferată dintre Germania şi vama Curtici este de 50 de kilometri pe oră pe o distanţă de 1500 de kilometri. Viteza medie în România este de 13 kilometri pe ora pe o distanţă de 415 kilometri, de la fabrică. Toţi investitorii, fie că producem maşini sau componente trebuie să fim competitivi”.
Chiriile ȋn centrele universitare, în creștere cu un sfert
Chiriile în orașele universitare au crescut cu până la 25%, începând cu luna septembrie.
Potrivit unui studiu wizmo.ro, chiriile din orașe precum București, Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Sibiu, Brașov au înregistrat în această toamnă o creștere de 20-25% față de lunile de vară, capitala înregistrând cele mai mari creșteri.
“Cei care aleg să studieze ȋn București, caută proprietățile situate cȃt mai central (Universitate, Romană) unde prețurile chiriilor sunt ȋntre 400 și 550 de euro la apartamentele de 2 camere. Pe locul doi se află locuințele situate ȋn apropierea stațiilor de metrou, ȋn special cele de pe magistrala Pipera-Berceni, unde chiria costă aproximativ 500 de euro pentru 3 sau chiar 4 camere”, a declarat Monica Răschitor, Director General Silver House Invest.
Marea Britanie: Inflația atinge 3%, dublul mediei din zona Euro
Inflația în septembrie a sărit la cel mai înalt nivel în ultimii cinci ani, deoarece Brexit continuă să sporească costul vieții în Marea Britanie.
Rata inflației exprimată de Indicele prețurilor de consum (indicele prețurilor de consum - IPC) - măsură cheie a inflației - a fost de 3% în septembrie, față de 2,9% în luna precedentă, potrivit Oficiului Național pentru Statistică, informează businessinsider.com. Nivelul este dublu față de valoarea inflației înregistrată în luna septembrie in zona Euro, respectiv 1,5%.
Cifra din septembrie arată că prețurile au crescut cu 3% sau mai mult. IPC măsoară media ponderată a prețurilor unui coș de bunuri și servicii, cum ar fi alimentația, transportul și îngrijirea medicală. "Prețurile la alimente si o serie de costuri ale serviciilor de transport au adus la creșterea inflației în septembrie, aceste efecte fiind parțial compensate de prețurile la îmbrăcăminte care au crescut mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut", a spus Mike Prestwood, director la ONS.
Comentarii articol (0)