În contextul implementării sistemului split TVA, care presupune deschiderea și utilizarea a cel puţin un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 873 din 7 noiembrie 2017 a apărut Ordinul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 2.827/2017 privind completarea unor reglementări contabile, document care prevede introducerea în planul de conturi cuprins în reglementările contabile aplicabile firmelor, respectiv persoanelor juridice fără scop patrimonial (asociații, fundații etc), a două noi conturi prin care să se evidenţieze strict operaţiunile privind încasarea şi plata TVA în lei şi în valută.
Astfel, atât în cazul operatorilor economici obligați să aplice reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, cât și în cazul celor care aplică reglementările contabile conform standardelor internaţionale de raportare, au fost introduse conturile 5126 „Conturi la bănci în lei - TVA defalcat” şi 5127 „Conturi la bănci în valută - TVA defalcat".
Totodată, cele două noi conturi, folosite pentru înregistrarea operațiunilor prevăzute de Ordonanța Split TVA, sunt valabile și pentru entitățile fără scop patrimonial, așa cum sunt organizațiile neguvernamentale.
Mai exact, prin intermediul acestor noi conturi se ţine de-acum evidenţa disponibilităţilor în lei şi în valută aflate în conturi la bănci reprezentând TVA încasată de la clienţi, respectiv TVA achitată către furnizori şi bugetul de stat, acestea permiţând dezvoltarea de analitice, corespunzător instituţiilor de credit şi unităţilor Trezoreriei Statului unde se află deschise conturile respective.
Potrivit referatului de aprobare ce a însoțit Ordinul MFP nr. 2.827/2017, operaţiunile înregistrate în aceste conturi vor privi strict operaţiunile privind TVA prevăzute de Ordonanța Split TVA, cu referire la:
- operaţiuni de încasare a TVA aferente livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, inclusiv TVA aferentă avansurilor încasate, a TVA aferente diferenței între încasările și plățile în numerar, precum și a TVA aferente plăților cu carduri de debit/credit sau cu substitute de numerar pentru care există obligaţia transferului din contul curent propriu în contul de TVA;
- operaţiuni de plată a TVA în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferentă achiziţiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor, TVA achitată la bugetul de stat, precum şi transferul de sume din conturile de TVA în alt cont de TVA.