1. Un antreprenor va urmări încasările societății
Prima perioadă după înființarea unei societăți trebuie să fie alocată calibrării activității și adaptării procedurilor de lucru, precum și eliminării erorilor identificate. Atragerea unui număr foarte mare de clienți în această perioadă poate fi pe termen scurt un element care să creeze probleme suplimentare în cazul în care produsele sau serviciile oferite nu sunt la nivelul de calitate așteptat. De aceea, nu creșterea numărului de clienți ar trebui să fie principala preocupare a unui antreprenor în această perioadă, ci asigurarea unui grad de satisfacție al clienților existenți cât mai ridicat.
În momentul imediat următor după lansarea activității, după realizarea investiției inițiale, antreprenorul trebuie să fie preocupat de încasarea la termenul estimat a facturilor emise și eliminarea sau reducerea întârzierilor de plată. Primele încasări realizate vor ridica moralul antreprenorului, însă, mai important de-atât, ei vor asigura acoperirea cheltuielilor operaționale, apropiind societaeta de atingerea obiectivelor propuse.
2. Menținerea costurilor la un nivel competitiv
Orice plan de afaceri cuprinde o estimare a costurilor pe care societatea le va înregistra din activitatea desfășurată. Cele mai importante categorii de cheltuieli sunt cele privind resursele umane, materiile prime și utilitățile și chiriile, însă în funcție de specificul activității, acestea pot fi diferite. Totuși, nu întotdeauna planul inițial ajunge să fie respectat întocmai, cu atât mai mult cu cât între momentul întocmirii primelor estimări și momentul în care activitatea a debutat efectiv a trecut o perioadă mai lungă de timp.
De aceea, păstrarea costurilor în limitele agreate trebuie să fie una dintre principalele preocupări ale unui antreprenor, iar acest lucru se poate realiza aplicând cât mai multe dintre sfaturile oferite mai jos ca exemplu:
- încearcă să limitezi cât mai mult pierderile tehnologice în procesul de fabricație;
- negociază cu furnizorii tăi calitatea materiilor prime, astfel încât să poți refuza materiile prime care nu sunt livrate conform specificațiilor tale sau să poți beneficia de o reducere comercială;
- instruiește-ți personalul înainte de lansarea afacerii, astfel încât să nu ai costuri suplimentare generate de erori de lucru sau întârzieri nepermise;
- implementează un sistem privind controlul calității, în așa fel încât să elimini refuzul clienților de a recepționa produsele tale.
3. Activitatea este profitabilă sau generează pierderi?
Chiar dacă pe hârtie lucrurile par bune, iar activitatea pare să genereze profit, un antreprenor urmărește întotdeauna și momentul efectiv al încasării banilor. Atunci când oferi un termen prea mare de plată clienților tăi, nu vei putea acoperi pe termen scurt cheltuielile operaționale ale afacerii care au un termen de plată mai scurt, precum este cazul salariilor, al utilităților și al chiriei. De aceea, este recomandat ca termenul oferit clienților pentru plata facturilor noastre să fie mai scurt decât cel pe care îl primim de la furnizorii noștri, pentru a evita problemele de lichiditate pe termen scurt.
Pentru a elimina complet riscul unei incapacități de plată, este recomandat ca societatea să dispună de o rezervă de capital pentru plăți neprevăzute sau să obțină o linie de credit din partea unei bănci.
4. Durata de recuperare a unei investiții
Durata de recuperare a investiției reprezintă, așa cum este ușor de intuit, timpul necesar recuperării în întregime a investiției realizate. Recuperarea se realizează din profitul adus de noua investiție, după ce este finalizată și dată în exploatare. Calculul duratei de recuperare a investiției este deosebit de util în cazul unui start-up și permite antreprenorului să estimeze numărul de ani, luni sau zile până când cheltuielile cu investiția vor fi recuperate integral.
Atunci când facem o investiție, ne punem întotdeauna problema recuperării investiției inițiale într-un termen cât mai scurt, însă acest lucru depinde în principal de doi factori:
- valoarea investiției inițiale;
- mărimea profiturilor viitoare pe care noua investiție le generează.
Astfel, cu cât investiția este mai mare, iar profiturile mai mici, cu atât mai mult va dura recuperarea integrală a investiției inițiale.
Pentru informații suplimentare pe această temă, dar și pentru a descărca un calculator gratuit, îți recomand să citești acest articol.
5. Care sunt costurile pe care firma le va plăti în cazul obținerii unui credit bancar?
Lansarea unei afaceri, făcând o investiție inițială mare, poate fi făcută, uneori, mai ușor prin intermediul unui credit bancar. În timp ce unele condiții sunt impuse de către bancă, precum rata dobânzii la care se va acorda împrumutul, clientul are, totuși, o flexibilitate destul de mare în configurarea plăților viitoare: poate alege o periodă de rambursare mai mică sau mai mare sau poate solicita acordarea unei perioade de grație, în care plățile către bancă vor fi păstrate la un nivel minim.
În cadrul unui articol anterior am inclus o aplicație prin care poți estima sumele pe care va trebui să le rambusezi băncii, în cazul în care ai de gând ca în perioada următoare să soliciți un credit bancar.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru sprijinirea antreprenorilor care intenționează să lanseze sau să conducă o afacere. Toate materialele din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)