Raport. Guvernul a decis soarta Pilonului II de pensii
Soarta Pilonul II de pensii a fost decisă de Guvern, potrivit unui raport care a ajuns pe masa Comisiei Europene, la solicitarea oficialilor de la Bruxelles, îngrijoraţi de creşterea deficitului bugetar din România, mult peste cifrele convenite. Statul ia în calcul reaplicarea sistemului de pensii din 2008, anul în care a fost creat pilonul II. În traducere, asta înseamnă reducerea contribuţiilor care ajung la fondurile administrate privat.
În prezent, din cele 10,5 procente reţinute din salariul unui român pentru pensie, 5,4% se duc către sistemul public, iar 5,1% către sistemul privat.
În 2008, această contribuţie era de numai DOUĂ procente şi avea să ajungă la 6% în 2016, potrivit legii pensiilor. Statul a amânat însă de mai multe ori această majorare. Anul acesta s-a discutat inclusiv despre desfiinţarea Pilonului II, dar Guvernul a negat şi a spus că are trei variante de lucru: fie taie comisioanele administratorilor, fie trimite mai mult din contribuţii către stat şi mai puţin la privat, fie îi lasă pe oameni să decidă.
Gazele din Marea Neagră, blocate în hârtii
Conductele care ar trebui să aducă gazele din Marea Neagră se îneacă la mal. Investitorii se plâng de faptul că nu pot începe producţia din cauza birocraţiei şi haosului din administraţie. Pe de altă parte, redevenţele pentru gazul şi petrolul din Marea Neagră vor fi similare cu cele aplicate zăcămintelor exploatate pe uscat, în ciuda promisiunilor că vor fi reduse. Petroliştii atrag atenţia Guvernului că sunt în toată lumea locuri unde îşi pot muta investiţia.
După patru ani de întârzieri, Guvernul propune un nou proiect de redevenţe. Deşi a promis în mai multe rânduri că taxa pusă de stat pentru resursele extrase din Marea Neagră va fi mai mică decât pentru producţia de pe uscat, calculele arată că redevenţele sunt similare, spun petroliştii. Adică ajung la 13 procente din valoarea producţiei, în condiţiile în care investiţiile pentru exoplorarea şi expoatarea Mării Negre sunt mult mai mari decât pentru zona de uscat.
Robor la 3 luni înregistrează un record al ultimilor trei ani
Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut până la nivelul de 1,88%, cel mai mare din noiembrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).
Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Nivelul atins joi este cel mai mare din 4 noiembrie 2014 până în prezent, când a atins nivelul de 1,88%. Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%, potrivit News.ro. Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut joi la 2,04%, cel mai mare nivel din 28 noiembrie 2014 (2,09%).
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.
Comentarii articol (0)