Teodorovici: „Trebuie să găsim un mecanism de a stimula trecerea de la Pilonul II la I”
Guvernul reaprinde un vechi subiect controversat - desfiinţarea Pilonului II de pensii. Însă nu o spune direct. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că vrea să îi stimuleze pe oameni să își treacă pensiile la Pilonul I, adică cel al statului, astfel încât Pilonul II să devină opţional.
„Vizavi de Pilonul II - este o normalitate, dar ca oamenii să vină către Pilonul I trebuie să ne asigurăm ca stat - privind transparența contribuției fiecărui contribuabil la Pilonul I- omul să știe cât acumulează, că banii există, sunt folosiți eficient. Trebuie să găsim și un mecanism de a stimula trecerea de la Pilonul II la I. Eu vă spun ca principiii, oamenii să opteze între Pilonul I și II”, a spus Eugen Teodorovici.
Mineri virtuali fără voie. Ce metode folosesc infractorii cibernetici pentru a câștiga bani
România este un adevărat câmp de luptă pentru minarea de criptomonede. Atacurile minerilor de mondedă virtuală din ţara noastră s-au triplat în ultima jumătate de an, arată o analiză efectuată de specialiştii în securtitate cibernetică de la Bitdefender.
În ultimele şase luni, ponderea raportărilor lunare de aplicaţii care minează criptomonede a crescut până la 24%. În schimb, atacurile de tip ransomware au înregistrat o ușoară scădere, de două procente, ceea ce arată că infractorii cibernetici se orientează spre o metodă mult mai facilă de a câștiga bani.
Spre desebire de ransomware, unde infectarea presupune blocarea datelor personale şi apoi solicitarea unei recompense, aplicaţiile de minat monedă virtuală sunt mai uşor de monetizat. Este instrumentul perfect al hackerilor, din moment ce nu durează decât câteva minute până ce atacatorul raportează câştiguri după ce victima a fost infectată. În plus, se ţinteşte din ce în ce mai sus.
Statul nu are nicio strategie de valorificare a gazelor extrase din Marea Neagră
Statul nu are nicio strategie de valorificare în economie a gazelor extrase din Marea Neagră. Cu toate astea, are printre cele mai mari taxe din Europa aplicate pe exploatarea resurselor, se plâng petroliştii. Aceştia au comandat un studiu pentru a arăta că redevenţele nu sunt printre cele mai mici din Europa, aşa cum îşi justifică guvernanţii majorarea taxării.
Zăcământul din Marea Neagră, estimat la 60 de miliarde de metri cubi de gaz, ar putea intra în exploatare peste doi ani, însă statul nu are nicio strategie de valorificare a acestei resurse în economia României. Singura destinaţie pare a fi exportul gazelor către alte ţări europene.
Harald Kraft, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră: „Situaţia preferabilă ar fi dacă prelucrăm gazele în ţara noastră şi exportăm produse finite făcute cu acele gaze, adică petrochimie, îngrăşăminte. O să fim un exportator de gaz, dar întrebarea este în ce formă exportăm gazele. Prelucrate sau cum vin din pământ. Toată lumea ştie să facă schimbări de la o zi la alta, să majorăm taxe cum dorim, dar ne întrebăm care va fi următorul pas”.
Comentarii articol (0)