Cel mai mare ROBOR la 6 luni din ultimii patru ani
Indicele Robor la 6 luni a crescut la 2,37%, cel mai mare nivel din noiembrie 2014.
Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,06%, dar indicele Robor la 6 luni a crescut la 2,37%, cel mai mare nivel din noiembrie 2014, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR), informează News.ro.
Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
Miercuri, indicele a stagnat la 2,06% pentru a doua zi consecutiv. Luni, acesta a urcat la 2,06%, cel mai mare din 28 decembrie, când a atins pragul de 2,08%.
În schimb, indicele Robor la 6 luni a crescut miercuri la 2,37%, cel mai mare din 3 noiembrie 2014, când a atins pragul de 2,37%.
Teodorovici: Fără plicuri de la Fisc
Teodorovici vrea ca ANAF să le trimită contribuabililor înştiinţări în format electronic: Suntem în secolul 21, într-un an destul de avansat.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, că, în fiecare an, ANAF cheltuieşte zece milioane de euro doar cu plicurile în care trimite prin Poştă înştiinţări contribuabililor şi vrea ca acestea să fie trimise în format electronic, deoarece „nu putem să ţinem o ţară pe loc pentru unii sau alţii” care nu au Internet.
”Vă dau un exemplu, aşa, ca timp de cheltuială care trebuie să dispară urgent din zona publică. Fiscul ştiţi că trimite acele plicuri către contribuabili. Cheltuiala anuală pe această zonă este undeva la zece milioane de euro. Un total nejustificat. Adică putem să aplicăm aici clar o măsură care să ducă la evitarea trimiterii prin Poştă a acestor plicuri, pe care de foarte multe ori cei vizaţi nu le ridică de la Poştă. Noi emitem, dar ei nu ridică şi atunci este un exemplu mic, dar cumulate cu altele, veţi vedea că sumele sunt foarte mari”, a declarat Teodorovici.
Ministrul a afirmat că la nivelul Guvernului va fi propus un set de măsuri, acestea urmând să fie comunicate public. De asemenea, Teodorovici spune că suntem în secolul 21, iar din cauza celor care nu au Internet, „nu putem să ţinem o ţară pe loc”.
Valoarea gazelor româneşti se va stabili la Viena
În acest fel au decis autorităţile să calculeze redevenţele pentru resursele aflate pe teritoriul ţării. Companiile din domeniu spun că suntem singurii din lume care calculăm un preţ în funcţie de tranzacţiile realizate în altă ţară.
Statul a pierdut peste 7 miliarde de lei din exploatarea gazelor naturale pe teritoriul României. Motivul este că redevenţele pentru aceste resurse au fost calculate cu un preţ de referinţă care nu a mai fost modificat din 2008. Acum, autorităţile vor să ia drept preţ de referinţă cotaţia gazelor la bursa din Viena. Asta înseamnă o dublare a preţului de referinţă, fapt ce ar putea duce la scumpirea gazelor pentru consumatori, spun producătorii.
Daniel Apostol, secretar general al Asociaţiei Companiilor de Explorare şi Producţie: „Acest lucru poate însemna şi un risc inflaţionist pentru piaţa autohtonă. S-ar putea să constatăm că preţurile care se întorc către consumatorul final din România să includă această taxare, cotizaţie către statul român, raportată la o piaţă independentă de consumatorii români”.
Creşterea ar fi de la 45 de lei pentru fiecare Megawatt oră la 89 de lei, iar motivul principal este colectarea unor sume mai mari la buget.
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii Camera Deputaţilor: „Dacă în urma acestei formule se înregistrează o uşoară creştere a plăţilor obligatorii pentru operatori, este o îngrijorare pentru operatori. Dar, este un plus pentru bugetul de stat. Dacă ar fi fost mai mic, s-ar fi simţit foarte tare afectat ministrul de Finanţe şi construcţia bugetară din acest an”.
Comentarii articol (0)