„Revoluţia” fiscală afectează turismul
Impozitul de 1% pe cifra de afaceri de până la un milion de euro afectează agențiile de turism. Este semnalul de alarmă tras de Asociația Patronală a Agențiilor de Turism din România (ANAT). Reprezentanții turismului românesc atrag atenţia că peste 85% dintre firmele de profil vor avea de suferit de pe urma acestui impozit.
Aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri de până la 1 milion de euro afectează peste 85% dintre agenţiile de turism, punându-le în situaţia să renunţe la investiţii şi la dezvoltarea afacerii, spun reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) într-un comunicat citat de News.ro.
„Industria de călătorii aşteaptă din partea Guvernului aprobarea reglementărilor care să corecteze actuala situaţie a garantării pachetelor turistice, pentru care ANAT a avansat propuneri încă de acum un an. Sau să fie propuse măsuri stimulatorii, cum ar fi reducerea TVA la 9% pentru marja agenţiilor, pe care ANAT o cere cu insistenţă de mai mulţi ani”, arată ANAT.
Specialiştii în fiscalitate spun că cele mai afectate companii vor fi cele care au o marjă brută de profit mai mică de 6,25% sau care înregistrează pierderi, întrucât vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare. Este cazul agenţiilor de turism care au comision mediu de 7% din valoarea pachetului, din care plătesc o cincime TVA, cheltuieli de funcţionare şi nu ajung la o rata a profitului de 6,25%, menţionează conducerea ANAT.
Hoteluri și pensiuni de pe Valea Prahovei, scoase la vânzare
Aproape jumătate din hotelurile şi pensiunile de pe Valea Prahovei sunt nerentabile şi au fost scoase la vânzare, atrag atenţia patronatele din Turism. Motivul: sunt profitabile doar iarna, când este zăpadă. În restul anului, turiştii le evită pentru că drumul până acolo este anevoios. Doar că, din acelaşi motive, proprietarii nu îşi găsesc nici cumpărători. Soluţii pentru revigorarea staţiunilor de pe Valea Prahovei ar fi. Dar pentru asta e nevoie de investiţii.
Dragoş Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc: Este în permanenţă trafic aglomerat. În mod normal, cinci - şase ore, într-o ţară civilizată, este timpul în care ajungi la 600 km distanţă. E ca şi cum Predealul ar fi la 600 km de Bucureşti.
Nu există unităţi de agrement. Predealul, în special, este încă în curs de construire. Se lucrează de ani buni la sistemul de străzi. Nu are un centru de agrement. Este neatractiv. Capacitatea de cazare este mult prea mare pentru cererea care există.
Automate de cafea în școli - nu e legal, nici sănătos
Cafeaua începe să fie o băutură consumată de la vârste tot mai mici, chiar din școală. Elevi din toată ţara îşi petrec pauzele în jurul automatelor de cafea care se găsesc încă în şcoli, deşi atât legea, cât şi medicii spun că aceste aparate n-au ce căuta în unităţile de învăţământ. De prea multe ori, copiii ignoră doza zilnică maximă de cofeină recomandată. Nu-şi dau seama că aceasta se găsește în prea multe surse: de la cafea şi ciocolată, până la energizante şi răcoritoare.
În sute de şcoli şi licee din toată ţara, elevii au acces direct la automatele de cafea instalate pe holuri. Nu e legal şi nici sănătos, dar îşi pot cumpăra în orice pauză băuturi cu un conţinut ridicat de cofeină, fără să părăsească unitatea de învăţământ.
În primăvară, un elev de 16 ani a murit într-o sală de clasă din SUA, dintr-o supradoză de cofeină. Băuse o cafea cu lapte, un energizant şi o băutură răcoritoare. Un cocktail care i-a provocat o aritmie fatală. Excesul de cofeină atacă organismul. Cazul este, evident, unul extrem.
De cele mai multe ori, consumul excesiv de cafea nu ucide. Totuşi, când un adolescent depăşeşte doza de 100 de miligrame de cofeină pe zi, adică echivalentul unei ceşti de cafea, efectele sunt evidente.
„Agitaţie, tahicardie, lipsă de atenţie, de memorie... sunt studii care arată că pot să influenţeze dezvoltarea neurocognitivă şi învăţarea”, arată prof. dr. Cristian Seraficeanu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Comentarii articol (0)