Articol scris de Cristina Călin
Nu putem controla toate aspectele vieții și de aici apar urcușuri și coborâșuri. Totuși, un studiu publicat în revista științifică Psychological Science arată că bărbații care cresc în medii calde, cu suport emoțional, vor avea relații stabile și o abilitate crescută de a le gestiona. Mulți cercetători se întreabă dacă nu cumva abilitatea de a face față tuturor evenimentelor prin care trecem prin viață nu se dezvoltă în copilărie.
Studiul citat a avut două componente. Prima parte a fost realizată începând cu anul 1938. Subiecți au fost studenți de sex masculin de la Universitatea Harvard și rezidenți adolescenți din Boston care au fost intervievați pentru a vedea care este atmosfera din casă și calitatea mediului în care trăiesc. Ei au fost urmăriți până aproape de pensionare pentru a vedea dacă au reușit cu succes să gestioneze emoțiile negative apărute în viața lor.
Pentru a face partea a doua a studiului, o echipa de cercetători s-a întâlnit cu subiecții din 1938, aflați acum la vârsta de 80 de ani, pentru a afla modul în care aceștia se raportează la partenerii lor.
Indiferent de statutul lor socio-economic, cercetătorii au aflat că bărbații care au crescut în familii calde și armonioase au găsit strategiile potrivite pentru a face față emoțiilor negative pe tot parcursul vieții. De asemenea, sunt securizati émotional față de partenerii lor.
Studiul ia în considerare doar bărbații și este mai degrabă o corelare între niște informații. Totuși, trebuie luat în considerare. Oricine a trăit într-o casă în care atmosfera era încărcată negativ, în care s-au petrecut abuzuri sau violențe poate să confirme acest lucru. Și tot ei pot rupe acest cerc al răului. Concentrându-se pe a face bine, se pot dedica căsătoriei și familiei pe care și-o întemeiază. În mod evident, o familie cu o atmosferă caldă are un impact pozitiv mult mai mare decât ne putem imagina. Rezultatele unor studii ca acesta ne fac să ne gândim mult mai atent la familiile noastre și la schimbările pe care le putem realiza să le arătăm copiilor că îi iubim și că suntem alături de ei indiferent de ceea ce se întâmplă.
Părinții care își cresc singuri copiii probabil că își pun cele mai multe întrebări, mai ales că trebuie să țină loc de doi adulți. Aveți de două ori mai multă muncă de făcut. Nu este cazul să vă îngrijorați. O familie monoparentală poate fi la fel de iubitoare, de stabilă și de caldă, ca una în care sunt doi parteneri.
Autorii studiului citat îi sfătuiesc pe părinți să încerce să depășească imaginea propriei copilării dacă nu a fost chiar idilică și să lucreze activ la realizarea unui cămin cald, a unei relații stabile. Trebuie să găsiți strategii sănătoase pentru a scăpa de emoțiile negative. Trăgând linie, este vital modul în care avem grijă de copiii noștri și atmosfera din casă.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)