Facturile la electricitate ar putea crește
Pregătiţi-vă pentru facturi mai mari la energie electrică. Preţul pe bursă al energiei continuă să crească galopant. Azi a ajuns la dublul cotaţiei faţă de săptămâna trecută. Cifrele arată că în această după-amiază preţul energiei tranzacţionate pe bursă va fi cel mai mare din regiune.
Prețul energiei electrice pe piața OPCOM are astăzi o medie de 326 de lei pe MW/h, dublu față de săptămâna trecută, când prețul era de 145 lei pe MW/h.
Prețul maxim de astăzi este de 570 lei pe MW/h, preț care va fi atins între orele 17.00 și 19.00, când va fi vârful de consum.
Aceste prețuri amintesc de cotațiile istorice înregistrate în iarna trecută, în februarie 2017, când au depășit 650 lei pe MW/h.
Comparativ cu țări din regiune ca Ungaria, Slovacia și Cehia, cu care suntem interconectați, România are cele mai mari prețuri.
Exporturile de arme ale României, în creștere. Ce țări cumpără de la noi
Vânzările de armament au crescut în primele şase luni ale acestui an cu aproape 20 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. România a exportat arme automate, grenade sau sisteme de ochire antiaeriană. Am vândut arme vecinilor bulgari, peste Ocean dar şi în Irak, potrivit Adevărul.ro.
Cu puțin peste 100 de milioane de euro a vândut România armament în prima jumătate a acestui an. Statele Unite au fost principalul beneficiar. Din România au plecat peste Ocaean mitraliere de calibrul 12,7, pistoale și puști semiautomate. Valoarea totală a vânzărilor a fost de peste 29 de milioane de euro.
Arme automate au fost vândute și vecinilor bulgari care au comandat din țară noastră și mitraliere antiaeriene și instalații de rachete dirijate.
În plină luptă cu statul islamic, Irakul a cumpărat din România anul acesta 20 de mii de puști de tip AKM, dar varianta aprobată de NATO, calibrul 5,56. Valoarea contractului a fost de aproape 8 milioane de euro.
Compania aeriană Finnair a început să își cântărească pasagerii, înainte de îmbarcare
Compania aeriană Finnair a început să își cântărească pasagerii înainte de îmbarcarea în aeroportul din Helsinki, iar măsura nu este una menită să îi umilească pe cei care au probleme cu greutatea, relatează The Telegraph. Măsura a fost anunțată încă de săptămâna trecută.
Compania scandinavă urmărește să strângă suficiente date pentru a lua apoi măsuri prin care să își scadă considerabil costurile, prin estimarea corectă a combustibilului necesar pentru zboruri. Până acum, Finnair, la fel ca alte companii aeriene, se baza pe estimările de greutate oferite de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației, însă raportul a fost întocmit în urmă cu opt ani, iar datele sale ar putea să nu mai coincidă cu realitatea actuală.
Experimentul îi vizează doar pe pasagerii care se vor îmbarca din aeroportul din Helsinki și se bazează doar pe voluntariat, astfel că niciun pasager nu va fi obligat să se urce pe cântar. Până acum, 180 de persoane au fost dispuse să participe la acest test al companiei, din cei 2.000 de care Finnair are nevoie pentru un eșantion relevant pe baza căruia să își decidă cantitatea de combustibil necesară pentru zbor.
Comentarii articol (0)