1. Transferul unor contribuții sociale și creșterea salariului minim
Transferul contribuțiilor sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) de la angajator la angajat se va produce, conform OUG nr. 79/2017, de la 1 ianuarie 2018. Măsura va fi însoțită, mai mult ca sigur, și de o creștere a salariului minim brut pe economie de la 1.450 de lei, cât este în prezent, la 1.900 de lei, începând cu aceeași dată. Aceste două măsuri vor avea un impact puternic asupra angajatororilor care își plătesc salariații cu minimul pe economie, fiind necesară o creștere a costurilor totale cu forța de muncă.
Prin urmare, firmele care au declarat că vor plăti salariul minim pe economie persoanelor pe care le vor angaja în cadrul proiectelor finanțate prin intermediul programului Start-up Nation 2017 vor avea cheltuieli suplimentare, ce nu vor putea fi decontate din finanțarea nerambusabilă. În funcție de numărul de angajați prevăzuți în cadrul proiectului, cheltuielile suplimentare pe durata celor 12 luni de implementare pot ajunge la sume considerabile.
Acest aspect a fost detaliat în cadrul acestui articol.
2. Creșterea puternică a cursului de schimb valutar
Devalorizarea puternică a leului în raport cu moneda europeană va determina, cu siguranță, creșterea costurilor de achiziție pentru activele corporale și necorporale pe care firmele beneficiare și-au propus să le achiziționeze.
Prețul de vânzare al multor bunuri se fundamentează pe moneda europeană, fiind astfel sensibil la evoluțiile puternice ale cursului de schimb valutar înregistrat în această perioadă.
Producătorii și distribuitorii echipamentelor, utilajelor, instalațiilor de lucru își vor crește prețurile de vânzare față de cele practicate la jumătatea anului, la momentul depunerii cererilor de finanțare pentru programul Start-up Nation.
3. Fundamentarea planului de afaceri pe valori nerealiste
O altă eroare, de data aceasta făcută de unii antreprenori, a fost aceea de a-și justifica valorile necesare implementării proiectului pe valori nerealiste: prețuri negociate puternic la momentul depunerii cererii de finanțare sau echipamente cuprinse în cadrul unor oferte comerciale care au expirat între timp.
De la momentul depunerii cererii de finanțare și până în prezent au trecut mai bine de patru luni, perioadă în care ofertele inițiale cerute de antreprenori au expirat, astfel că producătorii și distribuitorii de bunuri nu mai sunt nevoiți să mențină prețurile inițiale. Mai mult, orice discount, reducere comercială, bonus de fidelizare care ar fi fost oferit în lunile iunie și iulie au expirat, iar achizițiile viitoare se vor face fără a ține cont de ele.
Ținând cont și de evoluția nefavorabilă a cursului de schimb valutar pentru moneda europeană, creșterea preurilor de achiziție pentru activele corporale și necorporale este foarte probabilă.
Soluția prin care aceste două efecte puteau fi minimizate sau chiar eliminate era fundamentarea proiectului pe valori ușor mai mari decât cele necesare efectiv pentru implementarea planului de afaceri. Acest lucru ar fi permis acoperirea creșterii cursului de schimb valutar și ar fi oferit beneficiarilor o marjă de negociere mai mare cu ofertanții lor.
4. Costuri de finanțare în creștere
Deși comisionul perceput de Fondul Național de garantare a Creditelor pentu Întreprinderi Mici și Mijlocii, dar și dobânzile bancare erau cheltuieli eligibile în cadrul programului Start-up Nation, contractarea unui credit bancar implică și alte costuri de finanțare, pe care antreprenorii le vor suporta din fonduri proprii, indiferent dacă au fost anticipate la momentul depunerii cererii de finanțare sau nu.
Este vorba, în primul rând, de alte comisioane percepute de bănci în legătură cu analiza dosarului de creditare, însă nu pot fi neglijate nici costurile implicate de obținerea diverselor documente solicitate de bănci: certificate fiscale, certificate constatatoare, etc.
Schimbările fiscale legate de transferul contribuțiilor sociale și creșterea salariului minim pe economie, dar și evoluția nefavorabilă a cursului de schimb valutar pentru moneda europeană vor determina, cu siguranță, creșteri ale cheltuielilor neeligibile din cadrul proiectelor aprobate la finanțare.
Eventualele cheltuieli neeligibile nu vor putea fi acoperite prin intermediul finanțării nerambursabile și nici prin intermediul creditului bancar de tip punte, astfel că antreprenorii vor trebui să identifice soluții alternative de finanțare a acestora: surse proprii, linii de credit sau credite bancare suplimentare negarantate de stat.
Totodată, nu trebuie neglijată nici posibilitatea ca unii beneficiari să renunțe din proprie inițiativă la finanțarea abia câștigată.