Dublarea plafonului până la care o persoană juridică se poate înscrie ca microîntreprindere, de la 500.000 de euro la un milion de euro, este programată pentru 1 ianuarie 2018, așa cum s-a stabilit prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017.
Astfel, firmele cu afaceri mai mici de un milion de euro la finalul anului 2017 vor trece la impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor, urmând să achite un impozit de 1% sau 3% din cifra de afaceri, în funcție de existența salariaților, în locul impozitului de 16% din profitul înregistrat, ca în prezent.
Totuși, măsura nu va avea numai efecte benefice asupra companiilor vizate de modificarea plafonului, așa cum a remarcat și Cătălin Teniță, antreprenor online, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, firmele cu o cifră de afaceri situată între jumătate de milion de euro și un milion de euro se vor izbi de imposiblitatea de mai opera deductibilități din impozitul pe profit pentru contribuțiile la fondurile de pensii facultative suportate de angajator pentru angajați, în limita a 400 euro/an/persoană, dar și pentru primele de asigurare voluntară de sănătate și serviciile medicale sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajați, în limita a 400 euro/an/persoană.
Prin urmare, companiile care vor decide să mențină aceste beneficii pentru angajați din buzunarul firmei vor ajunge să plătească și impozit/contribuții sociale pentru acele beneficii, acestea urmând să fie asimilate beneficiilor salariale.
"Așadar pentru fiecare angajat care ar beneficia de chestiile astea, pe lângă cei 800 euro plătiți spre furnizori, firma va mai trebui să scoată din teșcherea și vreo 600 euro pentru stat", a explicat Cătălin Teniță.
Prin urmare, ar rezulta o cheltuială anuală suplimentară de 1.400 de euro, la care s-ar mai adăuga cel puțin 200 de euro, achitați în contul contribuției asiguratorii pentru muncă (numită inițial taxă de solidaritate), ce va fi în cotă de 2,25% și pe care angajatorul o va suporta.
"Din această cauză rezultă că pentru a obține un echilibru între situația impozitului pe profit și impozitul pe cifra de afaceri, rata de profitabilitate a unei companii trebuie să depășească 15%", a concluzionat antreprenorul. Altfel, angajatorii vor fi nevoiți să mai "taie" din beneficiile salariale acordate angajaților.
Notă: Procedura de trecere de la impozit pe profit la impozit micro este detaliată aici.
Comentarii articol (5)