Recent, magistrații Tribunalului București au pronunțat o hotărâre definitivă privind comisioanele de acordare, regăsite în majoritatea contractelor de împrumut bancar din România. Instanța de judecată a considerat că acest comision de acordare a creditului are un caracter abuziv și a dispus anularea clauzei din contractul de împrumut, care obliga clientul băncii să plătească acest comision. Totodată, magistrații au dispus și restituirea comisionului plătit de către client, împreună cu dobânda calculată de la data achitării comisionului și până la data restituirii lui de către bancă.
Clientul băncii a fost reprezentat în fața instanței de către o echipă de avocați din cadrul Nicolescu Attorneys at Law. Avocații au adus ca argument pentru demonstrarea caracterului abuziv al clauzei faptul că, potrivit condițiilor impuse de Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, clientul are dreptul la negocierea clauzelor contractuale, iar acest lucru, în realitate, nu s-a întâmplat.
Suplimentar, ei au arătat, în susținerea faptului că această clauză privind încasarea unui comision de acordare a împrumutului este una abuzivă, că banca nu a explicat clientului care este destinația acestui comision și care sunt serviciile sau beneficiile pe care acesta le primește în urma achitării comisionului.
Băncile au inițiat moda impunerii clienților a unor contracte pline de clauze abuzive, care-i obligă pe aceștia din urmă la plata unor sume mai mari pentru acordarea unui credit bancar, spre sfârșitul anilor 2000, perioadă în care economia României înregistra o creștere economică notabilă.
Comentarii articol (3)