Asociațiile, fundațiile și federațiile vor trebui să publice semestrial în Monitorul Oficial câte o declarație de venituri și cheltuieli pentru semestrul precedent, arătând exact de unde vin banii pentru fiecare tip de venit în parte. E o chestiune cuprinsă în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, document care a fost adoptat tacit marți la Senat (adică senatorii au depășit termenul în care trebuiau să dezbată și să voteze propunerea).
Chiar dacă a trecut în acest fel de Senat, nu se va întâmpla acest lucru și la Camera Deputaților. Acolo, proiectul va trebui dezbătut și votat efectiv pentru a se aplica, iar intrarea sa în vigoare depinde și de aprobarea șefului statului și de publicarea în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că conținutul propunerii mai poate fi modificat până atunci, inclusiv dacă luăm în considerare o eventuală trimitere înapoi la dezbatere cerută de șeful statului.
"Asociațiile, fundațiile și federațiile au obligația de a publica semestrial, până la data de 31 iulie, respectiv până la data de 31 ianuarie, în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, declarația de venituri și cheltuieli pentru semestrul precedent. În declarația publicată, se menționează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum și valoarea acestuia", scrie în propunerea ce a trecut marți de Senat.
Ce se va întâmpla cu entitățile care nu vor face declarațiile în aceste condiții? Potrivit documentului citat, li se va suspenda activitatea pentru 30 de zile. Dacă nici în acest termen nu se vor achita de obligații, atunci ele își vor înceta activitatea automat.
De ieri, în spațiul public au apărut numeroase voci critice la adresa acestui proiect legislativ. În principiu, cei implicați văd doar o complicare a activității lor în toată povestea aceasta, dar și imposibilitatea de a mai obține donații prin campanii de strângere de fonduri prin sms, de pildă. Totuși, să nu uităm că deputații au aici ultimul cuvânt.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată în Camera Deputaților, aprobată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.