Guvernul poate fi demis și dacă Parlamentul decide să-i retragă încrederea acordată la învestire, prevede Constituția. Retragerea încrederii se face prin adoptarea unei moțiuni de cenzură într-o ședință comună a Senatului și a Camerei Deputaților.
„Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor”, scrie în actul normativ, unde este precizat că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate”.
O moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al parlamentarilor și trebuie comunicată Executivului la data depunerii sale. Moțiunile trebuie dezbătute și votate, prin vot secret cu bile, după trei zile de la data prezentării lor în ședința comună a Camerelor.
Moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Tudose a fost prezentată zilele trecute în Parlament și astăzi a fost votată, însă nu s-au strâns destule voturi pentru a o aproba. Mai exact, din totalul parlamentarilor (465), cel puțin 233 de persoane ar fi trebui să voteze „pentru”, însă numărul acestora a fost doar de 159. Asta înseamnă că moțiunea de cenzură a picat și că Guvernul Tudose își continuă mandatul.
Ultima oară când s-a votat o moțiune de cenzură a fost în iunie 2017, atunci când s-a decis demiterea Guvernului condus de Sorin Grindeanu, acesta fiind înlocuit de Guvernul condus de Mihai Tudose.
Comentarii articol (0)