Reactorul 2 de la Cernavodă intră în revizia de iarnă
Acesta va fi oprit joi pentru lucrări de verificare şi control.
Producătorul de energie Nuclearelectrica a anunţat miercuri că a decis să oprească programat şi controlat Unitatea 2 de la centrala din Cernavodă în seara zilei de 7 decembrie ”în scopul efectuării unor lucrări preventive de verificare şi control şi eventual intervenţii punctuale asupra sistemelor Unitatii 2 în vederea îmbunătăţirii fiabilităţii sistemelor pe perioada de iarnă”, în conformitate cu programul de mentenanţă preventivă.
Conform standardelor de securitate nucleară, astfel de intervenţii ”proactive si controlate” se pot efectua numai cu reactorul în stare oprită, arată un comunicat al SNN, informează News.ro.
”Efectuarea verificării şi intervenţiilor punctuale nu va avea niciun impact advers asupra securităţii nucleare, a personalului de exploatare, populaţiei sau mediului încojurător”, se menţionează în comunicat.
Repornirea unităţii şi resincronizarea la Sistemul Energetic Naţional vor avea loc după efectuarea şi finalizarea testelor şi eventualelor intervenţii care se impun în astfel de situaţii, în conformitate cu procedurile centralei.
Reactorul 2 a mai fost oprit în cel puțin trei rânduri în acest an. În 1 iunie și 24 august a fost oprit pentru revizii, iar în 22 iulie s-a oprit ca urmare a unor avarii.
Din 2018, românii susțin găurile la buget prin factura la curent
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aprobat Transelectrica majorarea cu peste 28% a tarifului pentru serviciul de sistem prestat cu începere de la 1 ianuarie 2018.
Paradoxal este faptul că Transelectrica a acordat statului în toamna acestui an dividende de 181 milioane lei care în mod normal trebuie acordate doar în cazul profitabilității unei companii. Ori Transelectrica argumentează cererea sa de creștere a tarifului prin pierderi estimate pe al patrul trimestru al acestui an.
ANRE a decis miercuri o creștere cu 2,67 lei/MWh a tarifului pentru serviciul de sistem practicat de Transelectrica, operatorul național de transport a energiei. Motivul este reprezentat de pierderi de 100 milioane lei pe care Transelectrica le-ar putea înregistrat în al patrulaea trimestru. Estimările oficiale sunt că va exista o majorare de 0,6% în prețul final al energiei pentru populație. În realitate majorarea ar putea fi una substanțială.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a decis revizuirea tarifului pentru serviciul de sistem de la valoarea de 9,39 lei/MWh la valoarea de 12,06 lei/MWh, în creștere cu 2,67 lei/MWh.
Minutul între rețelele mobile, mai ieftin din 2018
Tarifele de terminare între rețelele de telefonie mobilă, plătite de operatorul rețelei de terminare a unei convorbiri de către operatorul rețelei în care aceasta este inițiată, vor scădea în prima parte a anului viitor, spune Sorin Grindeanu, șeful Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.
ANCOM va derula consultări publice în vederea stabilirii unor noi tarife de terminare, potrivit declarațiilor făcute de șeful autorității, Sorin Grindeanu, într-un interviu acordat News.ro.
Tarifele de terminare vor scădea în primăvară cu aproximativ 12-13%, a estimat Sorin Grindeanu. El a reamintit existența unei notificări venite de la Comisia Europeană, în care se cere exact acest lucru, anume o recalculare a acestor tarife, în sensul micșorării.
”Am şi avut în aceste săptămâni întâlniri cu operatorii. De altfel, avem o notificare din partea Comisiei Europene, ca România, la tarifele de terminare, să ia o decizie de scădere a acestor tarife. Sigur, aceste lucruri trebuie să fie făcute, la fel, conform legii: consultare publică, toţi paşii. E important să subliniem că am avut discuţii cu toţi operatorii din România, le-am transmis aceste lucruri, nu o să avem probleme. Până la sfârşitul anului o să transmitem spre dezbatere publică decizia noastră de a scădea aceste tarife, astfel încât, parcurgând toţii paşi daţi de lege, să ajungem în primăvara anului viitor să le scădem undeva la 12-13%. Eu îmi doresc ca această scădere să se vadă în factura pe care o plăteşte fiecare utilizator. Acesta este scopul final. Tariful de terminare este acum 0,96 eurocenţi pe minut şi o să îl scădem la 0,84-0,85 eurocenţi pe minut”, a spus el.
Comentarii articol (0)