Mai multe modificări la Legea salarizării unitare au fost aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 91/2017 pentru modificarea Legii nr. 153/2017, act ce a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 978 din 8 decembrie 2017 și a intrat în vigoare deja. Cele mai importante dintre acestea se referă la medici și bugetarii din educație.
Astfel, conform legii, personalul din sistemul sanitar care a primit și în 2017 tichete de masă va primi indemnizații de hrană lunare de la începutul anului viitor. "Pentru personalul din sistemul sanitar care a beneficiat în anul 2017 de tichete de masă conform reglementărilor legale în vigoare, indemnizația de hrană se acordă începând cu 1 ianuarie 2018", scrie în ordonanță.
Care va fi valoarea acestei indemnizații lunare? Potrivit aceluiași act, va reprezenta a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată (316,6 lei, având în vedere că salariul minim va fi de 1.900 de lei din 2018) și se va acorda proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară.
Cuantumul nu va fi diferit pentru medici față de ceilalți bugetari, el fiind stabilit să se aplice la fel pentru toți bugetarii, numai că, așa cum arătam într-un alt material, ceilalți bugetari nu vor primi indemnizațiile de hrană anul viitor.
Apoi, actul prevede tot pentru personalul sanitar că, din martie și până în decembrie 2018, acordarea salariului și a sporurilor aferente pentru activitatea din linia de gardă și din zilele nelucrătoare și liberele legale se va face conform regulilor aplicabile în luna ianuarie 2018.
"Începând cu data de 1 martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar și de asistență socială, cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă se va determina conform Regulamentului-cadru de acordare a sporurilor, elaborat de Ministerul Sănătății până la data de 1 martie 2018, fără a depăşi limita de 30%", mai scrie în act.
Ordonanța de urgență vizează și clarificarea salarizării gărzilor obligatorii făcute în afara programului normal de lucru de la funcţia de bază până la limita a 48 de ore pe săptămână. Mai exact, când e vorba de zile lucrătoare, se salarizează cu un spor de până la 75% din tariful orar al salariului de bază, iar când e vorba de zile nelucrătoare și libere legale se salarizează cu 100%.
În domeniul educației, actul prevede că, în cazul "personalului didactic de predare, de conducere, îndrumare și control, inclusiv cadrele didactice metodiste din unităţile de învăţământ preuniversitar" va fi posibilă și plata cu ora sau prin cumul. Nu sunt oferite însă mai multe detalii, pentru că un ordin de ministru trebuie să completeze această prevedere în viitor.
Comentarii articol (1)