Acestea sunt categoriile generale de pensii, la care are "vocație" orice român, de la caz la caz, dacă îndeplinește criteriile de acordare. În plus față de acestea, mai sunt și pensiile de serviciu, cele reglementate prin alte acte normative și pe care le pot primi numai cei care au avut anumite funcții în câmpul muncii (senatorii și deputații, militarii etc.).
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2017, mai multe modificări au fost făcute la Legea pensiilor publice. Printre acestea se afla și punctarea ideii că pensiile de serviciu nu se mai puteau cumula, de la 1 ianuarie 2018, cu pensiile din sistemul public.
"Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizație pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special", scria în documentul publicat. Totuși, prevederea a fost eliminată înainte să se aplice efectiv, după apariția Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 116/2017 în ultimele zile din 2017.
Explicația Executivului pentru interzicerea acestui cumul fusese ideea că nu pot fi plătite din buget, de mai multe ori, sume de bani care sunt acordate, de fapt, pentru același lucru - bătrânețe și boală.
"(...) ținând seama de faptul că pensia din sistemul public de pensii se acordă pentru a acoperi riscurile asigurate prevăzute în mod expres, respectiv bătrânețea și boala, nu se justifică posibilitatea de a încasa două pensii din același sistem și nici de a încasa o pensie din sistemul public și o pensie de serviciu, situație în care riscul ar fi acoperit de două ori, pentru aceeași perioadă de contribuție, fapt ce trebuie reglementat în mod expres", scria în motivația ce a stat la baza interzicerii cumulului.
Așadar, interzicerea cumulului pensiilor de stat cu cele de serviciu a fost stabilită și eliminată înainte să se aplice efectiv de la 1 ianuarie 2018. Asta înseamă că cumulul este permis în continuare.
Comentarii articol (53)